Het verhaal van De Amer

Een mooie geschiedenis

Ooit een buurtkroeg, gebouwd in 1916 bij halte Amen aan de stoomtramlijn Assen naar Coevorden, nu een bruisend cultureel café gerund door vrijwilligers. Voor wie zich afvraagt hoe dat zo is gekomen, dit is het verhaal…

Van café Albertje naar De Amer

In den beginne is het Albertje Boelens die dorstige dorpsbewoners en jagers van een natje voorziet, terwijl haar man Albert voor de boerderij zorgt. Het geeft het café in de volksmond de naam café Albertje. In de jaren ’80 doen al een paar bekende muzikanten de stille kniep in Amen aan: Harry ‘Cuby’ Muskee en Herman Brood komen vanuit Grolloo wel eens een pilsje pakken. Cultureel wordt het pas echt vanaf 1991, dat jaar nemen Ab Sligter en Ineke Schepers het café over. Ab en Ineke geven het café een nieuwe naam, ‘De Amer’, en beginnen in de woorden van Ab: ‘een sociaal-cultureel en boerenbruin passanten uitspanning’.

Gelagkamerconcerten

De Amer trekt veel fietsers en wandelaars en de eerste tien jaar verzorgen Ab en Ineke overnachtingen voor huifkartoeristen. Ook beginnen zij met het organiseren van muziekoptredens. Deze gelagkamerconcerten vinden plaats in het intieme café. Het zijn optredens voor de echte liefhebber: kleine akoestische uitvoeringen met stille, geconcentreerde aandacht voor de muziek. Er wordt tijdens de concerten niet gesproken en niet geschonken, het blijkt een gouden formule.

Muzikale trekpleister

Binnen enkele jaren toveren Ab en Ineke de rustige buurtkroeg om tot een trekpleister voor muziekliefhebbers uit alle delen van het land. En bekende artiesten uit zowel binnen- als buitenland spelen hier gelijk graag. Het aantal optredens groeit en de gelagkamer die plaats biedt aan 50 mensen puilt regelmatig uit zijn voegen. Er komen literaire avonden bij onder de naam ‘De Literaire Hemel’ én er zijn steeds meer aanvragen voor feesten en partijen.

Verbouwen en behouden

Zoveel activiteiten vragen om aanpassingen. In 1997 start de verbouwing van de vervallen deel waar ooit de koeien en paarden stonden. De lemen vloer wordt vervangen, er komen een podium, een professionele geluidsinstallatie en theaterverlichting. Ab werkt zoveel mogelijk met oud en gebruikt materiaal. Authentieke details, zoals voederbakken en halfronde stalraampjes, blijven. Net als de befaamde Amer gehaktbal, de tijdloze uitstraling en de gemoedelijke sfeer van een bruine kroeg. Want dat nostalgische decor maakt De Amer extra bijzonder.

Samen met vrijwilligers

Niet alleen bezoekers en muzikanten komen graag in De Amer. In de loop van de jaren ontstaat er een ploeg enthousiaste vrijwilligers die de nodige hand- en spandiensten verricht tijdens de concerten en de legendarische Inschrijfdagen, waar honderden mensen op af komen in de hoop als eerste een concertkaartje te bemachtigen. In het café wordt gewerkt met oproepkrachten, veelal jonge mensen uit de buurt en streek. Wie eenmaal bij De Amer betrokken is, die wil er niet meer bij weg.

Stichting neemt het over

Na het overlijden van Ab in 2007 neemt een stichting het roer in De Amer over. Het café heeft inmiddels een cultstatus bereikt met een slordige 60 concerten per seizoen. Gerenommeerde muzikanten staan op het programma naast jong talent en nieuwe ontdekkingen. Betrokken vrijwilligers zorgen enthousiast voor de erfenis van Ab en Ineke: zo zorgen Jan en Harry voor de programmering en de ontvangst van muzikanten en concertbezoekers, en nemen Jakob en Anton het onderhoud van het pand en de tuin voor hun rekening. En in het café verzorgen onovertroffen horecamedewerkers de bezoekers van de pleisterplaats.

Bijna grenzeloze groei

De laatste jaren blijkt de populariteit van De Amer meer en meer: Meer en meer muzikanten maken De Amer graag een keer mee, en komen daarna graag weer optreden; Meer en meer muziekliefhebbers ontdekken de intieme concerten en kijken steeds weer uit naar de verrassende programmering; Meer en meer bezoekers worden Vriend van De Amer en vrijwilliger; Meer en meer activiteiten en evenementen van wandeling en festival tot literaire bijeenkomst tot terrasconcert; Meer en meer passanten bezoeken het terras of de gelagkamer tijdens een tocht door de natuurlijke omgeving. Anno 2025 organiseert de Amerploeg van 88 vrijwilligers en 12 medewerkers per jaar meer dan 100 concerten op het podium op de deel en in de tuin, zo’n acht literaire bijeenkomsten, meerdere evenementen in en om de boerderij. En vervult de plek op de hoek van Amerweg, Weg naar Amen en Amen een centrale rol in de omgeving als culturele instelling, pleisterplaats, buurthuis en verenigingsgebouw.