Ons verhaal


Een mooie geschiedenis
Ooit een boerenkroegje, gebouwd in 1916, aan de tramlijn Assen-Coevorden, nu een bruisend cultureel café gerund door vrijwilligers. Voor wie zich afvraagt hoe dat zo is gekomen, dit is ons verhaal…  
  
Van café Albertje tot café De Amer  
Voor het gemak slaan we de eerste 75 jaar over, al zijn er in de jaren ’80 een paar bekende muzikanten die de stille kniep in Amen aandoen. Harry ‘Cuby’ Muskee en Herman Brood komen er vanuit Grolloo wel eens een pilsje pakken. Maar het wordt pas echt spannend vanaf 1991. Dat jaar nemen Ab Sligter en Ineke Schepers café Boelens over. In de volksmond ‘café Albertje’, naar Albertje Boelens die dorstige dorpsbewoners en jagers van een natje voorziet, terwijl haar man Albert voor de boerderij zorgt. Ab en Ineke geven het café een nieuwe naam, ‘De Amer’, en beginnen, in de woorden van Ab: ‘een sociaal-cultureel en boerenbruin passanten-uitspanning'.   
 
Gelagkamerconcerten 
De Amer trekt veel fietsers en wandelaars en de eerste tien jaar verzorgen Ab en Ineke overnachtingen voor huifkartoeristen. Ook beginnen zij met het organiseren van muziekoptredens. Deze Gelagkamerconcerten vinden plaats in het café. Het zijn optredens voor de echte liefhebber: kleine akoestische uitvoeringen met stille, geconcentreerde aandacht voor de muziek. Er wordt tijdens de concerten niet gesproken, niet geschonken en niet gerookt; het blijkt een gouden formule. 
 
Muzikale trekpleister 
Binnen enkele jaren toveren Ab en Ineke het slaperige boerenkroegje om tot een trekpleister voor muziekliefhebbers uit alle delen van het land. Ook bekende artiesten uit zowel binnen- als buitenland spelen hier graag. Het aantal optredens groeit en de gelagkamer die plaats biedt aan 50 mensen puilt regelmatig uit zijn voegen. Er komen literaire avonden bij onder de naam ‘De Literaire Hemel’ én zijn er steeds meer aanvragen voor feesten en partijen. 
 
Verbouwen en behouden 
Zoveel activiteiten vragen om aanpassingen. In 1997 start de verbouwing van de vervallen deel waar ooit de koeien stonden. De lemen vloer wordt vervangen, er komen een podium, een professionele geluidsinstallatie en theaterverlichting. Ab werkt zoveel mogelijk met oud en gebruikt materiaal. Authentieke details, zoals de voederbakken en de halfronde stalraampjes, blijven. Net als de befaamde Amer gehaktbal, de tijdloze uitstraling en de gemoedelijke sfeer van de bruine kroeg. Want dat nostalgische decor maakt De Amer extra bijzonder.   
 
Stichting gerund door vrijwilligers 
Niet alleen bezoekers en artiesten komen graag in De Amer. In de loop van de jaren ontstaat er een ploeg vrijwilligers die de nodige hand- en spandiensten verrichten tijdens de concerten en de legendarische Inschrijfdagen, waar honderden mensen op af komen in de hoop als eerste concertkaartjes te bemachtigen. In het café wordt gewerkt met oproepkrachten, veelal jonge mensen uit de buurt. 
Na het overlijden van Ab in 2007 neemt een stichting het roer in De Amer over. Het café heeft inmiddels een cultstatus bereikt met een slordige 80 concerten per seizoen; gerenommeerde artiesten staan op het programma naast jong talent en nieuwe ontdekkingen. Betrokken vrijwilligers zorgen enthousiast voor de erfenis van Ab en Ineke: de jaarprogrammering, de ontvangst van muzikanten, schrijvers én concertbezoekers en het onderhoud van pand en tuin. Daarbij worden ze bijgestaan door een stel onovertroffen horeca-kanjers. Wie eenmaal bij De Amer betrokken is, die wil er niet meer bij weg.