DE AMER VERWELKOMT OP HET PODIUM

maart
13 zo 14.00 Lucky Fonz III Singer-songwriter
18 vr 20.00 Lenny Kuhr Singer-songwriter, Kleinkunst
20 zo 14.00 Martyn Joseph Americana, Folk
26 za 20.00 VanWyck Folk
27 zo 14.00 Dynamite Blues Band    UITGESTELD Blues
april
01 vr 20.00 Henk de Kat & Friends Accordeonblues, cajun, zydaco
02 za 20.00 Dom Martin Blues
03 zo 14.00 Janne Schra & De Vogels Chanson, Singer-songwriter
09 za 20.00 Barrelhouse    UITVERKOCHT Blues
10 zo 14.00 Leoni Jansen & Carel Kraayenhof    UITVERKOCHT Folk, Pop
10 zo 17.00 Leoni Jansen & Carel Kraayenhof Folk, Pop
15 vr 20.00 Dede Priest & Johnny Clark Outlaws Blues, Country, Folk, Rock
16 za 14.00 Spinvis Singer-songwriter
16 za 20.00 Spinvis    UITVERKOCHT Singer-songwriter
18 ma 14.00 B.J. Hegen Blues Band Blues
22 vr 20.00 The LSB Experience Americana
23 za 20.00 HOTH Brothers Americana
24 zo 14.00 Hans Theessink    UITVERKOCHT Blues
30 za 20.00 Kim Richey    UITGESTELD Country, Folk, Singer-songwriter
mei
01 zo 14.00 Altered Five Blues Band    UITVERKOCHT Blues
06 vr 20.00 Yorick van Norden & Band Singer-songwriter
07 za 20.00 Guy Davis Blues
08 zo 14.00 Sugar Queen Blues
13 vr 20.00 Charm of Finches Folk, Indie
14 za 20.00 Anya Hinkle Trio feat. Billy Cardine & Mary Lucey Folk, Roots, Singer-songwriter
20 vr 20.00 Douglas Firs    UITGESTELD Singer-songwriter, Indie
21 za 20.00 Swinder    UITGESTELD Americana, Folk
22 zo 14.00 Tim Lothar Blues
28 za 14.00 TIM KNOL Singer-songwriter
28 za 20.00 TIM KNOL    UITVERKOCHT Singer-songwriter
29 zo 14.00 Alex Roeka    UITVERKOCHT Blues, Kleinkunst
29 zo 20.00 Alex Roeka    UITVERKOCHT Blues, Kleinkunst
juni
05 zo 14.00 Tangarine Americana, Singer-songwriter
06 ma 14.00 Bai Kamara Jr Blues, Soul
12 zo 14.00 Stephanie Struijk & Eva de Roovere Singer-songwriter
12 zo 20.00 Stephanie Struijk & Eva de Roovere Singer-songwriter
18 za 20.00 The Matthews Baartmans Conspiracy Americana, Country, Folk, Rock
19 zo 14.00 Ralph de Jongh Blues
19 zo 20.00 Ralph de Jongh Blues
26 zo 14.00 King of the World Blues
26 zo 20.00 King of the World Blues
 
Met dank aan: PBC+ Bouw en Renovatie
Slijterij Pinotage
C+B Museum
Thermo-Garant
Woontheater de Eclips
Heartline Huiden en Vachten
Lindeboom
Café Restaurant Hofsteenge
B&B Kalverhemsheugt
Nimus Translations
Optumaal
Zanting RVS
Vanderveen Muziekafdeling
Xtreme Webqueen
 

Lucky Fonz III

Unieke stijl van optreden

Zondag 13 maart 2022

Singer-songwriter/Nederlandstalig

https://youtu.be/sAJxwwINMTc

https://youtu.be/xNqVZJVOx_M

Sinds hij in 2006 de ‘Grote Prijs van Nederland’ en in 2008 een tijdlang vaste gast was in ‘De Wereld Draait Door’’ is Otto Wichers oftewel Lucky Fonz III zowel in binnen- als buitenland uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde songwriters en live-acts. Dankzij intensieve tours in Amerika, Australie, Zuid-Afrika, Italië, Denemarken, Zwitserland, Spanje, Engeland, Canada, Duitsland, België en Luxemburg heeft Lucky ook een toegewijde internationale fanbase weten te verwerven met Engelstalig repertoire.

In 2010 brengt Lucky een Nederlandstalig album ‘Hoe Je Honing Maakt’ uit. De single ‘Ik heb en Meisje’ wordt een top 10 hit. In 2016 verschijnt het volgend album ‘In Je Nakie’. In 2019 verscheen het album ‘Multimens’ en onlangs de single ‘Ik Ben Een Sukkel’.

Toegankelijke en beeldende teksten over alledaagse zaken, liefde en persoonlijke ervaringen kenmerken zijn werk. Muzikaal maakt hij indruk met verassende arrangementen en dito klanken. Vaak eenvoudig, maar zeer doeltreffend in combinatie met zijn teksten.

Kortom, laat deze ervaring niet aan je voorbij gaan!

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Lenny Kuhr

Passie voor het lied en de liedkunst

Vrijdag 18 maart 2022

Nederlandse liedkunst

https://www.youtube.com/watch?v=OzHYJWNI-1g

Lenny Kuhr (Eindhoven, 22 februari 1950) is al vaker in De Amer geweest en is er inmiddels een graag gehoorde en gewaardeerde gaste. Kuhr, een Nederlandse singer-songwriter, kleinkunstenaar en tekstdichter zit al vanaf 1967 in het vak. Ze heeft sindsdien haar sporen en menige prijs verdiend. Lenny won o.a. de zilveren harp, een Edison en de Nederlandse oeuvre prijs voor kleinkunst en cabaret. In 2017 won ze de Buma Awards.

Sinds haar winnende lied ‘De Troubadour’ tijdens het Eurovisie songfestival in 1969 bracht Lenny meer dan 30 albums uit. Dat ze haar talent ruim gebruikt, wordt bewezen door haar uitvoeringen van de fado en liederen van Schubert. Poëzie speelt een belangrijke rol in Lenny's leven. De laatste jaren is ze een aantal malen gevraagd gedichten op muziek te zetten. Zo maakte ze liedjes op teksten van Lorca, Engelman en Neeltje Maria Min. Haar stem heeft nog niets aan karakter, glans en kracht ingeboet. Met haar voortdurende passie voor het lied en de liedkunst blijft ze zingen zolang het haar is gegeven en blijft ze op deze wijze haar verhaal vertellen.

Tijdens de afgelopen coronaperiode heeft Lenny een nieuw album opgenomen. Begin 2022 zal dit verschijnen. De teksten voor dit album kwamen niet alleen van Elke Vierveijzer en Stef Bos, maar ook Lenny’s dochter Daphna leverde twee nummers.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Martyn Joseph

Meestervakman in muzikale verhalen

Zondag 20 maart 2022

Folk/Funk/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=7BdlqdLjk4M

BBC 6 Music noemde hem ‘One of the most charismatic and electrifying performers in Britain today… tough and passionate.’ Eén man met een gitaar die in zijn eentje zijn publiek wegblaast met zijn muziek. Een adembenemende gitarist met een uniek percussieve stijl en een krachtig stemgeluid. Dat is Martyn Joseph.

Zijn muziek, energiek, meeslepend en gepassioneerd, is zo veelzijdig, dat het niet in een hokje is te plaatsen. Het wordt wel eens folk genoemd, maar ook rock, soul, funk en americana en toch is het dat allemaal niet. ‘Genre-overschrijdend’ is waarschijnlijk de best passende term. De songs hebben aangrijpende teksten die rechtstreeks tot de ziel spreken. Het zijn verhalen over de complexiteit van het leven als mens, maatschappijkritisch, maar ook vol hoop en liefde. Niet verwonderlijk dat Martyn Joseph ook wel ‘the Welsh Bruce Springsteen’ wordt genoemd.

Josephs’ eigen geluid, zijn sociale bewogenheid en zijn vermogen om universele gevoelens van hoop en liefde te vertolken, worden door talloze mensen herkend en omarmd. Dat blijkt uit zijn bijna vier decennia lange carrière, zijn vele albums met meer dan een half miljoen plaatverkopen en de duizenden liveoptredens.

Martyn Joseph is geen onbekende in De Amer. Dit is een nieuwe kans om deze meestervakman van de muzikale verhalen op te horen treden. Mis hem niet.

Born too Late is de eerste single van het nieuwe album ‘1960’ dat in november 2021 is uitgekomen.

Door Inge van de Graaf

[ terug naar overzicht ]

VanWyck

Klein en groots, meeslepend, melancholisch en vrolijk fantaserend

Zaterdag 26 maart 2022

Folk

https://www.youtube.com/watch?v=iSG_9ceUMI4&t=17s

We mochten VanWyck, het alter ego van Christien Oele, al een aantal keer op het podium begroeten. Dit seizoen is Oele met haar immer betoverende muziek terug in Amen. Een omgeving die voor haar en haar prachtige songs gemaakt lijkt te zijn; warm, intiem en dichtbij. Zij wordt vergezeld door bassist, Reyer Zwart en zangeres Marjolein van der Klauw in de backing vocals.

Het grote avontuur van Christien Oele begon met het album An Average Woman, dat op menig “beste van 2018-lijstje” wordt gespot. Het album dat daarop volgde in 2019, Molten Rock, oogstte zo mogelijk nog lovender recensies. Op dit album weet VanWyck weer dichter bij zichzelf te komen. In corona-tijd werden de plannen voor een nieuw album, dat opgenomen zou worden met strijkers in een studio in Engeland, voorlopig aan de kant geschoven en namen Christien en Reyer, in een kleine studio, een tussendoor album op, God Is In The Detour, Het resultaat is wederom een intiem en persoonlijk album, spaarzaam gearrangeerd met vaak niet meer dan gitaren of piano, in één take opgenomen waardoor het gevoel ontstaat dat je in de studio aanwezig bent.

Aanwezig zijn bij een live optreden van VanWyck maakt dat je deel uitmaakt van de sfeer die op de albums zo voel- en hoorbaar is en de ervaring is dat dat niemand onberoerd laat.

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Dynamite Blues Band

Muzikaal explosiegevaar

Zondag 27 maart 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=fau7CYRycJE

De Dynamite Blues Band, winnaar van de’ Dutch Blues Challenge 2018’, staat voor een explosieve cocktail van blues, rhythm & blues, swing en rock’n’ roll: rauw, verfrissend en opwindend tegelijk! De band wordt in 2013 opgericht en komt voort uit de succesvolle bluesformatie ‘Big Blind’. In 2014 nemen Wesley van Werkhoven (zang en bluesharp), J.J. van Duijn (gitaar), Renzo van Leeuwen (bas) en Jan Aandewiel (drums) hun debuutalbum ‘Shakedown & Boogie’ op in de Amsterdamse IJland-studio. De 13 eigenzinnige nummers, met een verfrissende en gewaardeerde veelzijdigheid, oogsten lovende recensies in de relevante muziekbladen.

De band wordt gevraagd voor de populaire talkshow ‘De Wereld Draait Door’ en maakt zijn energieke livestatus, met het kenmerkende vette, rauwe bluesgeluid, helemaal waar op diverse festivals als ‘Ribs & Blues’, ‘Kwadendamme Blues’ en in België op ‘HookRock’ en het ‘Belgian Rhythm & Blues Festival’. Een nieuw hoofdstuk volgt in 2016 met het tweede studio-album ‘Kill Me With Your Love’. Nu nóg veelzijdiger klinkend, met een meer volwassen sound, zonder aan energie en speelplezier in te boeten.

Met shows op o.a. ‘Het Zwarte Cross Festival’, laat de band horen nog steeds vol bruisende energie en dynamiek te zitten. Om de band écht goed te kunnen ‘beleven’ kun je het beste een spetterend liveoptreden bijwonen; dan ervaar je de energie en het speelplezier het beste. Vergeet alleen niet je veiligheidsbril mee te nemen, want explosiegevaar ligt op de loer.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Henk de Kat & Friends

Allons danser le Zydeco

Vrijdag 1 april 2022

Blues/Cajun/Zydeco

https://www.youtube.com/watch?v=XX-aS494WwY

Op veler verzoek keert Henk de Kat, twee keer uitgeroepen tot ‘Beste blues accordeonist van Europa’, terug in De Amer. Met een band waarvan Hans de Vries (altijd enthousiaste geweldenaar op mondharmonica, wasbord, voodoo-stick en triangel) en Jeroen Elfferich (jazzdrummer, met subtiel verschuivende ritmes) nog altijd deel uitmaken. Zeven keer eerder stonden zij op ons podium in Amen (met Les Chats Cadiens), en steevast was de uitverkochte zaal laaiend enthousiast. Vierde man nu is Ferdinand Bakker, oud-leider van cultband ‘Alquin’ en destijds door muziekblad Oor uitgeroepen tot ‘Beste gitarist van Nederland’. Behalve op dat instrument (akoestisch) speelt hij ook de fiddle.

De Kat & Friends brengen een met lof ontvangen nieuw theaterconcert-programma, waarin ze als rode draad met eigen Engels- en Franstalige songs en anekdotische toelichtingen de vier eeuwen oude ontstaansgeschiedenis schetsen van de ‘vrolijke tak van de blues’: cajun en zydeco, eclectische roots- en bluesmuziek uit de binnenlanden van Louisiana, ten westen van New Orleans. Natuurlijk komt hun grote voorbeeld Clifton Chenier voorbij, de ‘BB King op accordeon’. Net als hij deed op zijn vroegste platen, speelt ook De Kat in elk nummer de baspartijen op dat instrument. Geniet verder als extraatjes van een variatie aan swingende Texmex, ontroerende blues ballads en tenslotte van een opmerkelijke hommage aan een mysterieuze Zuid-Afrikaanse jive-accordeonist.

Door Ria Pronk en Henk de Kat

[ terug naar overzicht ]

Dom Martin

Een Zeldzaam talent

Zaterdag 2 april 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=PUuxFEUYVfE

Dom Martin (29) is een in Belfast geboren singer-songwriter, geïnspireerd maar niet beperkt door de blues. In 2019 stormde hij de Britse en Europese muziekscene binnen met een even unieke gitaarstijl als stemgeluid. Zijn belangrijkste invloeden zijn Rory Gallagher, Tom Waits, John Martyn, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Howlin’ Wolf en Muddy Waters.

Met vijf live-sessies bij BBC Radio, voorafgaand aan een eerste albumrelease, maakte Dom indruk. Zijn debuut EP ‘Easy Way Out’ kwam uit in 2018. BBC-presentator Cerys Matthews omschreef zijn werk als ‘absoluut geweldig spul’. Zijn debuutalbum 'Spain to Italy' werd in december 2019 uitgebracht en kreeg lovende kritieken. Het was een IBBA 'Pick Of The Month' die wereldwijd op ongeveer 100 stations werd uitgezonden. Meer dan 90.000 Spotify-streams tot nu toe (mei 2020).

Hier volgen enkele recensies. Fatea Records: “Een muzikant van ongebreideld talent en een toekomst die verzekerd is.” Blues in Britain Magazine: "Af en toe stuit je op een zeldzaam talent van zo'n groot genie dat je je eigenlijk afvraagt of wat je hebt gezien wel echt is. Dom Martin is zo'n talent.” En ook onderscheidingen haalde Martin al binnen: ‘Acoustic Blues Act of The Year 2020’ UK Blues Awards en ‘Best Solo / Acoustic Act’ European Blues Awards 2019.

Dat wordt smullen. En een volle bak. De Amer programmeurs kunnen alvast wel gaan bellen voor een tweede en derde optreden.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Janne Schra en De Vogels

Jazzy Wabi Sabi

Zondag 3 april 2022

Singer-songwriter/Chanson/Nederlands

https://www.facebook.com/watch/?v=4058579987582476

Een magische synergie tussen wat is en wat was. Zo zou je de het laatste album ‘In de Regen’ en de nieuwe show van Janne Schra kunnen karakteriseren. En magie, daar weten we in de Amer alles van, dus dat belooft wat.

Janne Schra (Laren, 1981) kennen we als frontvrouw van de succesvolle band Room Eleven waarmee ze tussen 2001 en 2010 de wereld rondtoerde. In de afgelopen jaren legde ze zich voornamelijk toe op een indiepop-sound en Engelse songteksten. Na een recent project met het Noordpool en het Metropole orkest, waarmee ze Nederlandstalige liedjes van Annie M.G. Schmidt, Vasalis en Shaffy vertolkte, omarmt ze op haar nieuwste album voor het eerst zelf haar moedertaal. En met succes! Het zijn frisse, eigentijdse liedjes geworden over de schoonheid van imperfectie, het omarmen van regen en het eren van de barsten. Qua muziekstijl grijpt ze sterker dan ooit terug op een jazzy sound in de stijl van de jaren ’20, soms swingend, dan weer slepend, met een eigen dynamiek en sfeer in ieder nummer. Schra: ‘Het is een mix zoals een stad dat is, waar gammele fietsen, Canta’s, scooters, waterpijpen, zuurdesem-bakfietsers en latte macchiato’s door elkaar heen bewegen.’

Een hernieuwde samenwerking met oud-bandleden van Room Eleven staat garant voor ‘een geluid dat zich misschien het best laat vangen tegen het decor van een art-deco theatertje, een piano met kandelaars en een donkere glitterjurk’, aldus mimik.nl. Dat klinkt als De Amer, dus ‘fasten your seatbelts’ voor een intieme en muzikale reis met Janne en haar Vogels!

Door Mariëlle Kooij

[ terug naar overzicht ]

Barrelhouse

Al 45 jaar magistraal

Zaterdag 9 april 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=-1nHW21fhOg

Eén van de oudste en meest gerenommeerde bluesbands in Nederland is Barrelhouse. Opgericht in 1974 door ex-leden van de Oscar Benton Bluesband is de samenstelling gelijk gebleven en dat mag een wonder heten. Na een 10 jarige pauze in de 80-er jaren, weer bij elkaar gekomen en sindsdien onophoudelijk bezig in zalen, cafés en op festivals te spelen. Ook het buitenland wordt niet vergeten. Memorabel was het geregistreerde concert met Albert Collins, toch een grootheid in bluesland. In 2019 brachten ze een boxset uit met maar liefst 12 cd’s van de afgelopen 45 (!) jaar.

Dit doorgewinterde gezelschap wordt gevormd door: op drums (de basis) Bob Dros, prima en steady. Op stand-up bass, bas, accordeon en mondharp, Jan Willem Sligting. Op piano en toetsen, de excellerende Han van Dam. Op gitaar de broertjes Guus en Johnny LaPorte, afwisselend geweldig solerend op Gibson en Fender. En last, but not least, op zang Tineke Schoemaker, in 2012 door de ‘Dutch Blues Foundation’ uitgeroepen tot beste blueszangeres, met haar hese stem magistraal.

Barrelhouse brengt steevast een afwisseling van blues en soul, van ingetogen tot krachtig. Met tijdens hun optredens in De Amer altijd een speciaal plekje voor het zo geliefde nummer ‘Remember Me’. In 2020 en 2021 moest hun jaarlijkse concert helaas geannuleerd worden door corona, ze zullen dan ook tot op het bot gemotiveerd zijn er komend seizoen een spetterend optreden van te maken.

Door Herman Keverling Buisman

[ terug naar overzicht ]

Leoni Jansen & Carel Kraayenhof

Melancholie uit de Polder

Zondag 10 april 2022

Folk/Pop

https://www.youtube.com/watch?v=4P6dTnJjoVs

Als iemand al vele jaren een ankerpunt in onze programmering is, is het Leoni Jansen. In De Amer zagen wij Leoni solo, met ervaren muzikanten of omringd door jong veelbelovend talent en altijd was het goed. Constante kwaliteit, enthousiasme, creativiteit, muzikaliteit, lef en moed, zijn begrippen die passen bij Leoni en ook heel erg passen bij De Amer. Wij verheugen ons op haar komst met Carel Kraayenhof. Gezamenlijk hebben Carel Kraayenhof en Leoni Jansen het programma “Melancholie uit de Polder” laten ontstaan: Een bandoneon, een gitaar, een bodhran en een stem.

Carel Kraayenhof en Leoni Jansen zijn buren. Ze wonen in de Beemster en bezoeken elkaar regelmatig om van elkaar muziek te horen die de ander niet kent. Ze wisselen avondenlang muziek uit en dan wordt er natuurlijk ook gespeeld. Zo hebben ze in de loop der jaren een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd dat varieert van hun gezamenlijke liefde voor de Ierse en Schotse muziek tot nummers van Randy Newman en Sting. En uiteraard ontbreekt ook de Latijns-Amerikaanse folkmuziek niet.

Een bandoneon, een gitaar, een bodhran en een stem. Met – hoe kan het ook anders bij deze twee muzikanten – mooie verhalen!

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Dede Priest & Johnny Clark Outlaws

Soulvolle zang, gloedvol gitaarspel

Vrijdag 15 april 2022

Blues/Rock/Folk/Country

https://www.youtube.com/watch?v=cwnwX1UtbaM

Dede groeit op in Dallas, Texas. Ze is al heel jong geïnteresseerd in muziek, neemt zangles en studeert ook gitaar en viool. Ze verhuist naar Austin, Texas, waar ze filosofie studeert aan de Universiteit van Texas. Maar de muziek blijft trekken en ze wordt professioneel muzikant met een voorliefde voor blues, gospel en soul. Dede staat in het voorprogramma’s van o.a. Clarence Gatemouth Brown, Leon Russell en Harry Belafonte. In 2007 verschijnt haar eerste album ‘Candy Moon’. In 2012 treedt ze op in De Amer! Van 2013 tot 2015 zingt en speelt zij bij Tangled Eye waarmee ze ook twee albums opneemt.

Limburger Johnny Clark is van jongs af aan door de gitaar gefascineerd. In 1994 formeert hij zijn eerste band, The Bullfrog Bluesmachine. In 2007 richt hij Johnny Clark & The Outlaws op, een trio met bassist Ray Oostenrijk en drummer Leon Toonen. In 2015 begint de samenwerking tussen Dede en Johnny Clark. Een van de resultaten van deze samenwerking is het album ‘Flowers Under The Bridge’ (2017). Stevige gitaar-riffs, gloedvolle gitaar solo’s, soulvolle zang, een strakke ritme sectie en... de viool van Dede!

Een hedendaagse cross-over van blues, rock, folk en country.

Door Roelf Rozema

[ terug naar overzicht ]

Spinvis

Prachtig muzikaal, talig en poëtisch

Zaterdag 16 april

Singer-sample-songwriter

https://www.youtube.com/watch?v=A6cBlTyGZNY

Erik de Jong groeit op in een muzikale omgeving. Zijn moeder speelt hawaï gitaar en ukelele en zijn vader gitaar. Op vijftienjarige leeftijd, in 1976, wordt De Jong het jongste bandlid in de punkband van zijn broer, ’Blitzkrieg’ en later ‘The Duds’. Hij speelt ook in de Utrechtse bands ‘Hi Jinx’ en ‘Judy Nylon’. Een vast instrument bespeelt De Jong niet. Als de drummer niet kan, mag hij drummen en als de bassist niet kan, mag hij bassen. Later gaat De Jong naar het conservatorium om slagwerk te studeren. Als hij tot de ontdekking komt niet echt een instrumentalist te zijn, stapt hij over op de richting arrangement en compositie. Hij raakt verslingerd aan elektronica en drumcomputers en doet opdrachten voor films en documentaires.

Begin 2007 kreeg hij tijdens het Noorderslag festival de Popprijs. In 2010 won Spinvis de Johnny van Doornprijs omdat hij volgens de jury met zijn teksten en muziek een “prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre” heeft opgebouwd. 

De volgende woorden komen van een groot liefhebber van Spinvis waaraan ik vroeg wat Spinvis zo bijzonder maakt: “Hij maakt rijk gearrangeerde muziek met daarin gekke combinaties van woorden en onverwachte wendingen in zijn verhaaltjes.” Dichter, zanger en muzikant komen samen. Poëtisch beeldende liedjes, dromerige teksten, samengebald in weemoedige luisterliedjes. In de huiselijke setting van De Amer voelt hij zich als een (Spin)vis in het water.

Door Gitty Mulder

[ terug naar overzicht ]

B.J. Hegen Blues Band

Gepassioneerd muziek maken

Tweede Paasdag
Maandag 18 april 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=QT11eog7ZOk

‘Daar waar stof ligt, heerst rust.’ Dit is één van de ‘wiesheden’ van Bé Hegen (Assen, 1942). Bé komt al sinds jaar en dag op Tweede Paasdag naar De Amer om het Amer stof te doen trillen met zijn eerlijke muziek.

Jan de Haan kon als geen ander verwoorden wie Bé is en wat hij brengt. Ik citeer hem: “Bé Hegen is een cultheld, een blues muzikant die als purist de blues speelt zoals die door de originals op vinyl aan ons is achtergelaten. Al jong spit hij tot op het archetype, tot op de bakelieten oervormen van de blues. Hij verwordt tot een goed gedocumenteerd kenner van de blues, en dan vooral van de Chicago blues waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie geeft. De rode draad in zijn meer dan veertigjarige muzikale carrière is gepassioneerd muziek maken. Hij wil in die muziek steeds dichterbij de kern komen, bij de eenvoud en bij de harmonie.

Ga je naar een concert van Bé dan kun je pure muziek verwachten, zonder overbodigheden, nieuwerwetsigheden of andere afleidende franje. Daarbij kun je rekenen op een middag vol interessante blueswetenswaardigheden die hij als een ware bluesprofessor op aantrekkelijke wijze weet te delen. Dit alles verpakt in zijn onnavolgbare humor met eigen Drentse ‘wiesheden’ en vermakelijke ‘dorpsproat’. “Yes, yes, yes, dat is Engels…” Zo doet Bé ieder jaar weer de grote-stads-blues wonderwel passen in een klein Drents gehuchtje.”

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

The LSB Experience

Beatles and Beyond

Vrijdag 22 april 2022

Americana/Sixties&Seventies

https://www.youtube.com/watch?v=ykaCmBeHpZE

De mannen van The LSB Experience behoeven natuurlijk geen aanbeveling. De Amer barst al jarenlang uit z’n voegen als ze komen spelen. Nou, dan weet je het wel. Of je weet het niet… Zoals ik, die deze band pas kortgeleden ontdekte.

Getriggerd door hun naam, kwam ik ze op het spoor. Een naam met een speelse verwijzing naar de jaren waarin zij, en toevallig ook ik, opgroeien. Hebben ze die betekenis erin gelegd of is het toeval? LSB blijkt namelijk te staan voor de namen van de oprichters, Marcel Luntungan, Hans Sligter en Sjoerd van de Broek. Qua Experience spelen Peter Deinum en Rob Hendriks veelvuldig mee. Hoe het ook zij met die naam, de zestiger en zeventiger jaren zijn alom aanwezig in hun muziek. Ze spelen vele covers uit die tijd en hun eigen werk sluit daar naadloos op aan. Gewoon lekkere muziek, uitstekend gespeeld en fijn op elkaar afgestemd qua zang.

Eén band loopt als rode draad door het bestaan van The LSB Experience, dat zijn de Beatles. In 2019 maken ze daarom het album ‘Beatles and Beyond’. Met natuurlijk nummers van de Beatles zelf, maar ook met nummers die de afzonderlijke leden solo uitbrachten en met nummers van muzikanten die beïnvloed zijn door de bekende vier, zoals Godley & Creme, Eric Clapton en James Taylor. Nummers die zeker zullen klinken in De Amer. Ik verheug mij inmiddels zeer!

Door Josee Camfferman

[ terug naar overzicht ]

HOTH Brothers

Authentieke folk met een boodschap

Zaterdag 23 april 2022

Americana/Bluegrass

https://www.youtube.com/watch?v=pppFByV6tH8

Boris McCutcheon, inmiddels een graag geziene gast in De Amer, en Bard Edrington V begonnen in de winter van 2017 met ‘Workin’ and Dreamin’ terwijl ze fruitbomen aan het snoeien waren. Muziek was het constante gesprek op het ritme van harkende zagen en de knippende scharen in de appelboomgaarden bij het Chimayo heiligdom.

Beide artiesten hadden een solocarrière en werkten aan hun eigen albums. Bard nam ’Espadín’ op en Boris had zojuist ‘I’m Here Let Me In’ uitgebracht. Al pratend over muziek onder de droge woestijnzon, op de grond of op een ladder in een boomkruin, begon een album te verschijnen. Februari 2019, in drie kolossale dagen werd het nieuwe materiaal van HOTH Brothers opgenomen. De wilde, losse percussie van Greg Williams en contrabas en zang van Sarah Ferrell brachten een niveau dat voor het duo alleen onbereikbaar was geweest.

Bard en Boris wilden echte folkmuziek maken en dat zo minimalistisch mogelijk. Het is aards en ingetogen geworden. Inspiratie werd gehaald uit oude bergmuziek, de Harry Smith Anthology, elkaars gevoel en creativiteit en de historische roman van Hampton Sides over Kit Carson ‘Blood and Thunder’. Het optreden van Boris en Bard bevat politiek geladen materiaal. Van het gospel gebaseerde ‘Trees of Heaven’ tot de schaamteloze oproep om je hooivork te scherpen en Trump te verjagen. Muzikaal en tekstueel, het klopt allemaal, dit wordt genieten.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Hans Theessink

In de Dutch Blues Hall Of Fame

Zondag 24 april 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=5fd6cUYkJW8

Hans Theessink is een oude bekende op het Amer podium, hij komt hier al ongeveer 20 jaar. Hij staat te boek als een van de meest prominente exponenten van de hedendaagse country-blues en behoort ongetwijfeld tot de absolute wereldtop.

Hans Theessink is in Enschede geboren (5 april 1948) en woont al vele jaren in Wenen. Midden jaren ’60 had het bluesvirus hem serieus te pakken. Verantwoordelijk daarvoor waren vooral Big Bill Broonzy, Brownie McGhee en Leadbelly. Als ‘travelling troubadour’ is Hans al ruim 50 jaar ‘on the road’. Het aantal optredens moet inmiddels de 8000 zijn gepasseerd. Sinds 1970 bracht hij 30 bekroonde albums uit. Zijn subtiele gitaar- en harmonicaspel en zijn lage, warme stem vormen zijn handelsmerk. Hans is een fantastische songwriter en zijn kwaliteiten als entertainer zijn onbetwist. Hij speelde op alle grote blues- en folkfestivals in de wereld.

Bo Diddley noemde Hans ‘one helluva guitar player’ en de Amerikaanse blues-pers beschreef Hans als ‘an international blues treasure’. In 2009 werd Hans Theessink als enige Europeaan genomineerd voor een Blues Award in Memphis. In 2018 werd Hans toegelaten tot de ‘Dutch Blues Hall Of Fame’, meer dan terecht natuurlijk voor een volstrekt unieke en bevlogen bluesmuzikant.

Met deze staat van dienst zijn er verder geen woorden meer nodig, het Amer publiek staat voor hem in de rij.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Kim Richey

Opstandige new-country

Zaterdag 30 april 2022

Singer-songwriter/Country/Folk

https://www.youtube.com/watch?v=fplflPydeL4

Kim Richey (1956), afgestudeerd als milieu-voorlichter, is een Amerikaanse singer-songwriter uit Ohio. In 1995 bracht ze haar zelfbenoemde debuutplaat uit, maar als songwriter was ze toen al hard op weg naar succes. Een jaar later ontving ze al een Grammy nominatie voor ‘Believe Me Baby’, dat Kim schreef voor Trisha Yearwood.

Kim is een van de meest geprezen 'opstandige country'-acts die de countrymuziek uit de jaren ‘90 heeft voortgebracht. In het kielzog van de New Country-beweging, schreef ze zulke verfijnde songs als ‘Nobody Wins’ (- een megahit die ze samen met country-artiest Radney Foster schreef) en de succesvolle singles ‘Things We Said’ en ‘Believe Me Baby (I Lied)’ voor Tricia Yearwood.

Richey heeft met haar aangename sopraan, haar status als artiest bewezen in twee veelgeprezen albums die de grenzen tussen pop, rock, country en volksmuziek doen vervagen. Haar stilistische mix werd door het tijdschrift New Country gekarakteriseerd als een 'jangly, drijvende stijl van country rock'.

In 2020 kwam ‘A Long Way Back: The Songs of Glimmer’ uit. Het nieuwe album laat de volwassenheid van Richey zien, en zoals ze zelf omschrijft; “it has nothing to prove and nothing to hide”. Nu toert Kim door Europa. Natuurlijk wil ze ook in De Amer optreden en ons laten genieten van haar songs. Dit optreden is iets wat je niet wilt missen.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Altered Five Blues Band

Donder, bliksem en noeste arbeid

Zondag 1 mei 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=TdZSp_Efapg

Ja, het is echt zo. Deze inventieve originele bluesjongens uit Minneapolis gaan, op de dag van de Arbeid nog wel, onze Amer ouderwets opschudden met "a thunderstorm of the most gritty, swaggering, blood-pumping original blues music”. Wie dit puntig kan vertalen krijgt een Amer gehaktbal.

Altered Five Bluesband bestaat uit zanger, Jeff Taylor die in het bezit is van een machtig krachtige soulstem. Gitarist, Jeff Schroedl, houdt de machine gaande en bassist Mark Soleveson, vormt samen met drummer Alan Arber een geweldig strakke ritmesectie. De man op de toetsen is Raymond Tevich, die nog meer sjeu aan het geheel geeft. Kortom een bluesband avant la lettre. Zo hebben we ze graag in Amen.

Geen noot te veel, behalve waar die nodig zijn, strak en stompend. Moeten wij er meer woorden aan vuil maken? De ware bluesliefhebber heeft het allang door. Hier moet je gewoon heen.

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Yorick van Norden en Band

Hofleverancier van ‘Timeless Melodies’

Vrijdag 6 mei 2022

Singer-songwriter

https://www.youtube.com/watch?v=7IXSfybns0I

Al op jonge leeftijd begon de Haarlemse singer-songwriter Yorick van Norden met het schrijven, spelen en zingen van eigen werk. Zijn carrière begon al eerder, als frontman van The Hype, waarna hij na een aantal succesvolle jaren al snel solo zijn muzikale weg vervolgde. Sinds in 2015 zijn eerste soloalbum ‘Happy Hunting Ground’ op Excelsior Recordings verscheen, heeft Yorick bepaald niet stilgezeten. Hij deed meerdere geslaagde clubtours, werkte samen met o.a. Anne Soldaat aan de muziekvoorstelling ‘Unsung Heroes’ en als een van de hoogtepunten deed hij een supportshow van Neil Young in de Ziggo Dome. Yorick is eveneens voormalig Radio 2 Talent.

In 2018 verscheen ‘The Jester’. Lof alom en een Edison nominatie. OOR noemde dit album “de perfecte popplaat, een muzikaal hart-en-ziel meesterwerk”.

Er is een nieuw album op komst dat eind november uitkomt. Dit derde album van Yorick belooft wat anders te worden dan het voornamelijk op de sixties en seventies gebaseerde geluid van ‘The Jester’. De jaren ‘80 en ‘90 zijn toegevoegd aan zijn sonisch palet. Het resultaat is een meer eigentijds en fris geluid, maar tijdloos en vertrouwd. Ook live zal het er anders aan toe gaan. Yorick zal aantreden met een band met veel aandacht voor de rijke arrangementen en met een bijzondere vintage gitaar, een Epiphone Casino uit 1967. De toon is daarmee gezet!


Verder kijkt Yorick al stiekem over de release van het nieuwe album heen, naar de volgende die hij in 2022 in de legendarische Abbey Road studio’s zal opnemen. Yorick van Norden blijft zich ontwikkelen en wil ons daar graag deelgenoot van maken. Mis dit concert niet.

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Guy Davis

Bluesman met een geheel eigen verhaal

Zaterdag 7 mei 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=hP8OWVnVSZM

Grammy Awards 2018. Guy Davis sleept een nominatie in de wacht met het album ‘Sonny & Brownie's Last Train’. Deze ode aan het befaamde bluesduo Sonny Terry en Brownie McGhee maakt hij met Fabrizio Poggi (mondharmonica). Indruk maakt hij al veel langer op het bluesminnende publiek en de kenners, wat resulteerde in nominaties voor de ‘Blues Music Awards’ in de VS.

Guy (geboren 1952) is een veelzijdig artiest: zanger, gitarist en banjospeler. Hoewel Davis is geboren en getogen in New York, maakt hij geen grotestadsblues. Mede door de invloed van zijn grootouders uit het zuiden van de Verenigde Staten leunt hij meer op de akoestische, voetstampende blues. Verwacht een kenmerkende finger-picking stijl, ondersteund door een warm blues-geluid.

Davis bracht meer dan tien albums uit in de VS en werkte onder meer samen met blueslegendes als Dr. John, Bonnie Raitt, Taj Mahal, Pete Seeger en de The Blind Boys of Alabama. Guy is een ware ambassadeur van de Blues. Toch bewijst hij met zijn veertien albums dat hij veel meer is dan alleen een bluesman. Zo vermengt hij moeiteloos invloeden van country, americana en Europese singer-songwriters in zijn muziek.

Guy toert nog constant de wereld over, met optredens waarin hij alles verweeft wat hem zo geliefd maakt als vertolker van de akoestische blues. Dit gemixt met fraaie eigen nummers en tot een geheel versmolten met sprankelende humor, verfijnde commentaren en pittige korte verhalen.

Door Roelf Rozema

[ terug naar overzicht ]

Sugar Queen

Gedreven en emotioneel

Zondag 8 mei 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=6cHRe0OLDAo

Sugar Queen, de Amerikaanse zangeres Michele Denise, treedt internationaal op met ‘The Straight Blues Band’. Een Belgische/Nederlandse band bestaand uit Ronald Burssens (bas), Andy Aerts (gitaar), Jean Raven (gitaar), Wim Heirbaut (harmonica) en Dominique Christiens (drums). Ze brengen een breed palet aan emoties en stijlen: blues, soul en jazz. Op de klippen gelopen liefdes, onrecht, successen en mislukkingen zijn de brandstof voor hun oprechte blues.

Sugar Queen groeide op met de muziek van BB King, Mahalia Jackson, Charlie Pride en Gershwin. Een studiebeurs klassieke piano bracht haar in de gelegenheid op te treden in kleine theaters, jazzclubs en bij gospelkoren. Als bandleider/vocalist van diverse gospel- en klassieke koren trok ze door de Verenigde Staten, wat haar uiteindelijk naar Azië bracht. Daar speelde ze in diverse blues-, jazz- en rockbands. Als haar grootste voorbeelden noemt ze Ella Fitzgerald, Doris Day, Sarah Vaughan, Etta James en Koko Taylor.

Een deel van de Straight Blues Band stond in 2013 op ‘Culemborg Blues’. Burssens, Aerts en Christens maakten deel uit van ‘The BluesBones’. Raven en Heirbout maken de band compleet. Met hun gedreven en emotionele stijl weten zij het publiek steeds opnieuw te raken. Een aanrader voor de echte liefhebber van de blues.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Charm of Finches

Hemelse klanken from down-under

Vrijdag 13 mei 2022

Indie-folk

https://www.youtube.com/watch?v=WFpQONMDRw0&t=25s

Mabel en Ivy Windred-Wornes uit Melbourne, zongen al op jonge leeftijd old-time deuntjes voor de deur van de lokale groenteboer en later ook op festivals in Australië. Op 8-jarige leeftijd leerden ze viool en cello spelen en Mabel maakte zichzelf wegwijs op de gitaar. Vanaf dat moment schreven de gezusters hun eigen songs wat uiteindelijk resulteerde in dromerige indie-folk, die de weg naar de Australische radiostations heeft weten te vinden.

De stemmen van Mabel en Ivy zijn harmonisch met elkaar vergroeid, de teksten aansprekend en poëtisch. Om met het duo zelf te spreken: “Wij schrijven moderne folksongs, geïnspireerd door onze persoonlijke ervaringen van liefde, verdriet en natuur. We zouden onze eigen muziek omschrijven als kamer-folk”. Een mix van folk en kamermuziek dus; gewoon bloedmooie muziek.

Hun debuutalbum, ‘Your Company’, dat verscheen in 2019, won in 2020 de Independent Music Award voor het beste Folk/singersongwriter album. In oktober 2021 zag een nieuw album het levenslicht “Wonderful Oblivion”. Dit laatste album is de aanleiding voor een tournee in Europa. En het zou niet de eerste keer zijn: Europa veroveren, begint in Amen.

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Anya Hinkle Trio feat. Billy Cardine & Mary Lucey

Bluegrass in een nieuw jasje

Zaterdag 14 mei 2022

Roots/Folk/Singer-songwriter

https://youtu.be/ol2Nw533QKM

Topklasse Bluegrass/old timey band uit North Carolina met aan het hoofd van de band Anya Hinkle. Denk aan heerlijke roots muziek uit de Appalachen, muzikaal ergens gesitueerd in de lijn van Mandolin Orange meets Gillian Welch omringd door sublieme snarenplukkers op banjo, mandoline en meer.

Anya Hinkle was o.a. medeoprichter van de bands Dehlia Low en Tellico, en bracht haar eerste album "Eden and her Borderlands" onder haar eigen naam uit in juli 2021. Ze combineert haar bluegrassroots moeiteloos met folk en singer-songwriter-invloeden, crossovers die zorgen voor diepgang, muzikaliteit en vernieuwing naast traditie.

Voordat Anya serieus met muziek aan de slag ging, dwaalde ze voor haar studie Etnobotanie jarenlang de wereld over. Haar onderzoeken brachten haar naar de Pacifische Eilanden, Nieuw-Zeeland, Fuji, Hawaii en Japan, Mexico en Costa Rice. Terug in Amerika probeerde ze muziek te schrijven met de traditionele bluegrass thema's -landschap, familie, liefde, het weer- maar merkte dat ze daarin onvoldoende haar verhaal kwijt kon. Pas toen ze begon te denken en kijken vanuit het perspectief van de luisteraars, wat muziek voor hen kon betekenen, ontstond er weer ruimte en inspiratie. In haar teksten schuwt Hinkle sindsdien geen enkel onderwerp. Maatschappelijke en persoonlijke bespiegelingen wisselen elkaar af.

Het Trio dat in De Amer zal optreden bestaat verder uit Billy Cardine, een pionier op de Dobro slide gitaar en Mary Lucey, een getalenteerde zangeres en multi-instrumentalist, waaronder de basgitaar.

Bovenstaande video toont een zeer recente uitvoering door het Trio van het door Anya geschreven nummer "Ballad of Zona Abston"

Door Mariëlle Kooij

[ terug naar overzicht ]

Douglas Firs

Het leven als muzikale oorsprong

Vrijdag 20 mei 2022

Indie/Singer-songwriter

Voor veel mensen was 2020 een bizar jaar, voor Gertjan van Hellemont, de Gentse singer-songwriter en frontman van Douglas Firs, was het een emotionele rollercoaster. Binnen één week hoorde hij dat hij vader zou worden, maar ook dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en snel zou komen te overlijden. Kort na het overlijden van zijn moeder overleed ook zijn grootmoeder aan de gevolgen van Covid.

Heen en weer geslingerd tussen verdriet en blijdschap trok Gertjan naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan het nieuwe Douglas Firs album ‘Heart Of A Mother’. “Volgens mij bestaat er geen krachtiger beeld in deze wereld, er bestaat niets waar meer liefde doorheen stroomt”, zegt Gertjan over de titel van zijn vierde album. "Ik heb dat gevoeld bij mijn eigen moeder, maar ook bij mijn vriendin die op het punt stond zelf moeder te worden. Mijn hoop is dat mensen die liefde zullen horen en voelen in deze songs."

In 2012 bracht Douglas Firs het debuutalbum ‘Shimmer And Glow’ uit en in de jaren daarna volgden meer studioalbums uitgegeven onder het Nederlandse label Excelsior Recordings. Met alle lof over zijn werk verzorgde Gertjan van Hellemont met zijn band diverse tours in Europa, met ook in Amen een prachtig concert.

Ons wacht een emotioneel concert vol tederheid en melancholie, met liefde en energie! Gertjan geeft zich bloot, en tegelijk leren we ook onszelf weer meer kennen…

https://youtu.be/FWDiz-p1SME

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Swinder

Grunnegs op zien best

Zaterdag 21 mei 2022

Grunneger Folk/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=GU0uHUu92hY

Bas Schröder (zang en gitaar), Gijs van Veldhuizen (gitaar en zang), Bastiaan Sligter (bas en zang), Sebastiaan Wiering (toetsen en percussie) en Daniël de Jong (drums) vormen samen Swinder (Gronings voor ‘zwerver’). De vriendenband is ooit als grap begonnen, maar inmiddels zijn ze een gerenommeerde band. Met nummers als ‘Noar Stad’ en ‘Twijde Hans’ leveren ze degelijke popsongs met een kop en een staart.

Na het verschijnen van hun debuutalbum in 2015 volgde een periode van bezinning. Mei 2019 verscheen hun tweede album ‘Nosk’, geproduceerd door Tim Knol. Zowel muzikaal als tekstueel gaan de jongens dieper dan eerder. Thema’s als eenzaamheid, liefde, vastklampen en loslaten komen aan bod in liedjes die variëren van Beatlesque en sobere folk tot uitbundig gearrangeerde tekstcollages. Met bijdragen van de blazers en strijkers van het Noordpoolorkest leveren ze een prachtig stuk muzikaal werk af. De Groningstalige teksten kwamen tot stand met behulp van in kringloopwinkels verzamelde Groningse dichtbundels en maken de songs compleet. Het Dagblad van het Noorden schreef: “Met Nosk bewijst Swinder dat het Gronings prima gedijt op rootsmuziek die enige avontuurlijke klanken niet schuwt. Grotendeels kalmpjes aan. Lekker sfeervol. Zonder tekstueel te verdwijnen in nostalgie of een overdaad aan melancholie.”

Deze prachtige Groningse band staat te popelen om weer op toer te gaan. Bij hun zwerftocht zullen ze ook Amen aan doen. Voor een concert met een ‘golden raand’.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Tim Lothar

De kracht van de eenvoud

Zondag 22 mei 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=4AqMD55owy8

Delta blues deze keer in De Amer. Inspiratie voor deze blues is de Mississippi. Tim Lothar is een must voor liefhebbers van de akoestische blues muziek. Hij is een exoot, een Deen van origine, ooit beter bekend als Tim Lothar Petersen maar op jacht naar internationale roem afgekort tot simpel Tim Lothar.

Tim is een autodidact die binnen nog geen decennium vier albums uitbracht, waaronder recentelijk ‘Stories’. Hij toerde in vele landen en won meerdere belangrijke muziekonderscheidingen zoals ‘Danish Blues Artist of the Year’ (2008). Het jaar daarop ‘Best Danish Blues Album’ voor het album ‘In for the ride’ met Peter Nande en in 2010 ‘Best Danish New Folk Act’.

Tim kan ook aardig overweg met drumsticks, getuige zijn 25 jaar drummen in de bandLightnin’ Moe’. In die tijd leerde hij zelf akoestische gitaar spelen, ontwikkelde zijn zang en besloot beide kwaliteiten ten dienste te stellen van de Amerikaanse Delta Blues. Zo ontwikkelde hij zichzelf tot solo artiest. Een artiest die meerdere soloalbums uitbracht met als laatste dus ‘Stories’. De recensies waren overtuigend: “Nieuwe Europese blues act met grote klasse”, en: “Deze cd verdient een plaats in uw collectie naast die van de hele groten.”

Dat nieuwe album is een persoonlijk album, waarvoor hij zelf alle nummers schreef. Met verhalen uit het echte leven. De kracht van Tim Lothar zit in de eenvoud. ‘Less is more.’

Door Hans Heringa

[ terug naar overzicht ]

TIM KNOL

Terug in Amen met nieuw (vak)werk

Zaterdag 28 mei 2022

Singer-songwriter

https://www.youtube.com/watch?v=JDpLMm7Jxg8

Tim Knol groeide op in Hoorn, waar hij vanaf zijn tiende jaar muziek begon te maken. Lokaal maakte hij indruk met de band ‘Be Right’ waarin hij zong en speelde. In mei 2009 besloot hij zijn band vaarwel te zeggen en echt solo door te gaan. Vroeg in zijn loopbaan werden veel jongensdromen werkelijkheid: spelen op de grote podia, ontmoetingen met grote helden en het kunnen leven van zijn muziek. Zelfs in dat prille stadium zette Knol een vraagteken bij dat hele Rock’n Roll gebeuren: “Not real love, only one night stands. Is that what you call Rock’n Roll?”

“Pinkpop, Lowlands, ik stond overal. Het ging maar door. Er leek geen einde aan te komen. Toen het einde er opeens wél rigoureus was, viel ik keihard neer, plat op mijn smoel. Vanaf dat moment moest ik het zelf doen”, aldus Tim.

Knol vindt nog steeds exact dezelfde dingen belangrijk als toen hij voor het eerst in de platenkast van zijn vader rommelde. Hij stond er ook tijdens de grote succesjaren nooit alleen voor: de hechte vriendschappen, diepgewortelde liefde en natuurlijk die sweet, sweet melodies zijn altijd in de buurt gebleven. Zijn visie is haarscherp. Die sweet melodies van hem blijven telkens uit de aarde schieten. Hier kunnen wij in De Amer getuige van zijn. Tim gaat nieuw werk uitproberen alvorens dit op de plaat vast te leggen. Dat wordt smullen.

Door Gitty Mulder

[ terug naar overzicht ]

Alex Roeka

De mooiste teksten prachtig vertolkt

Zondagg 29 mei 2022

Kleinkunst/Nederblues

https://www.youtube.com/watch?v=cJ-VjWk_If0

Huub van der Lubbe van De Dijk haalde een paar jaar geleden bij ‘De Wereld Draait Door’ een verhaal uit De Groene Amsterdammer aan. Daarin werd de vloer aangeveegd met de toenmalige Nederlandse liedteksten. Twee uitzonderingen: André Hazes (authentiek) en Alex Roeka, een man die met kop en schouders boven iedereen uitstak. Van der Lubbe beaamde dat en zong ‘Alleen maar dit moment’ van Roeka. “Waarom is hij niet meer bekend,” vroeg Matthijs van Nieuwkerk zich af.

Tja, hij had wel over een man die in 1999 de Annie M.G. Schmidt-prijs won met het lied ‘Noem ’t geen liefde’ en die voor twee van zijn albums een Edison ontving. Een man die bovendien regelmatig bij de Avondetappe van Mart Smeets aanschoof om zijn onnavolgbare wielerliedjes te vertolken.

Veel bezoekers van de concerten in De Amer kennen de kwaliteiten van laatbloeier Alex Roeka al. Twee jaar geleden was er een prachtig optreden, dat het afgelopen seizoen helaas geen vervolg kon krijgen. In die periode zat Alex Roeka overigens niet stil en schreef hij onder meer twee liedjes over de aanwezigheid van het virus, uiteraard zonder het woord te noemen. Je komt er wel de volgende zin tegen: ‘En ineens hoor je Mozart spelen, zoals je ‘t niet eerder hebt gehoord.’ Een geweldige manier om te omschrijven hoe omstandigheden het gevoel en de zintuigen kunnen aanscherpen.

Laat het concert van Alex Roeka in De Amer niet aan je voorbij gaan. Hij is inderdaad de beste.

Door Roelof Hoekman

[ terug naar overzicht ]

Tangarine

De broers uit Assen blijven verrassen

Zondag 5 juni 2022

Singer-songwriters/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=p6Aago06YnQ

Tangarine, de tweeling Arnout en Sander Brinks uit Assen. Op hun 12e begonnen de broers met het componeren en schrijven van liedjes, beïnvloed door hun helden, Simon and Garfunkel en Bob Dylan. Omdat ze geen boekingsbureau en platenlabel konden vinden die met hun aan de slag wilde, besloten ze alles zelf maar te gaan doen.

Net als bij veel Amerikaanse zangers waren hun eerste optredens in de kerk. Ze moesten wel eerst de liedteksten door de kerkenraad laten beoordelen. Toen beide broers werkeloos werden, stopten ze alle tijd en energie in hun muzikale carrière en kwam de doorbraak. Ze brachten een aantal platen uit en traden op met hun band Tangarine and Friends. Stad en land in Noordoost Nederland reisden ze af om op te kunnen treden, soms organiseerden ze zelf hun optredens.

Dit harde werken werd beloond met de eerste successen, o.a. in 2011 optreden in het voorprogramma van Tim Knol. Hier kwamen ze in contact met toetsenist Matthijs van Duivenvoorde. Hij zetten hen op het spoor van Excelsior records. Daarna ging het snel, ze werden huisband in ‘De Wereld Draait Door’. In 2016 werkten ze samen met de Amerikaanse band Calexio. Het album ‘There and Back’ leverde goede recensies op wat leidde tot veel optredens en een toer langs de theaters.

De gebroeders Brink (Tangarine), ze komen weer!

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Bai Kamara Jr

Blues meets Africa

Tweede Pinksterdag
Maandag 6 juni 2022

Soul/Blues

https://www.youtube.com/watch?v=ypv8I6NMvY4

Soms komt er een muzikant naar Amen die iets gaat brengen dat we nog niet eerder beleefden. Bai Kamara Jr. is zo’n muzikant. Ik toetste zijn naam in op Youtube en wist niet wat ik meemaakte. Kamara brengt ‘soul blues’. Eigentijds, swingende blues, geworteld in Afrikaanse ritmes en gemixt met R&B, soul, funk en jazz. Opgebouwd uit licht hypnotiserende gitaar grooves en doorspekt met sociaal bewogen teksten over maatschappelijke thema’s waarin zijn West-Afrikaanse roots doorklinken. En dan Kamara zelf: een ware gentleman, met een groot hart en een ondeugende knipoog. Ik ben verkocht.

Bai Kamara Jr. werd geboren in Sierra Leone, studeerde in Groot-Brittannië en vestigde zich meer dan een kwart eeuw geleden in België. Een levensgang die de opwindende smeltkroes van invloeden in zijn muziek verklaart. Zijn Afrikaanse wortels kleurden ook zijn onmiskenbaar warme stem. Een stem waarmee hij moeiteloos schakelt van speels en funky naar ingetogen en intiem. Hij wordt beschouwd als één van de mooiste soulstemmen van het ogenblik en schurkt aan tegen het stemgeluid van Robert Cray, Seal en Sting. Kamara werkte samen met mensen als Youssou N'Dour, Keziah Jones, Vanessa Paradis en Dani Klein (Vaya Con Dios) en treedt geregeld op als ambassadeur voor UNICEF en Amnesty International.

Er gaan verhalen dat deze innemende muzikant iedere zaal kan doen veranderen in een swingende en dansende massa… Je bent gewaarschuwd.

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

Stephanie Struijk & Eva de Roovere

Overal komen ze thuis

Zondag 12 juni 2022

Singer-songwriters


https://www.youtube.com/watch?v=JHPS9sSzqpo

Stephanie Struijk is een singer-songwriter die al jong begon met muziek. Ze doorliep de rockacademie in Tilburg en in 2005 debuteerde ze met het album ‘Away From Here’, toen nog onder de artiestennaam Stevie Ann. Dit album levert haar een Zilveren harp op. Meerdere albums volgden en in 2016 schreef ze met Daniël Lohues tijdens een roadtrip door de VS haar eerste album in het Nederlands onder haar eigen naam Stephanie Struijk.

Eva De Roovere studeerde bij Studio Herman Teirlinck en de Jazz Studio Tritonus in Antwerpen. In 2006 kwam haar eerste soloalbum ‘De Jager’ uit, met de single ‘Fantastig toch’. In 2011 verscheen de derde cd ‘Mijn Huis’, waarop o.a. een duet staat met Thé Lau, 'Rechttoe en Frontaal'. In 2015 nam ze in Los Angeles haar Engelstalige debuut-cd op ‘Chanticleer’. Hierop mengt ze stijlen van folk tot de hedendaagse rock en jazz.

Stephanie en Eva ontmoetten elkaar eind 2018 tijdens een optreden in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Daar bleek dat ze naast het zingen en schrijven ook een internationaal avontuur delen... Hun gezamenlijk programma heeft als titel: ‘Overal kom ik thuis’. Een programma vol heerlijk songs (in het Nederlands) en verhalen over muzikant zijn, onderweg zijn, reizen in het hoofd en dromen over verre horizonten. Met nieuwe songs en een kruisbestuiving bij elkaars liedjes. Deze twee getalenteerde meiden in Amen, dat gaat iets moois opleveren!

Door Gitty Mulder

[ terug naar overzicht ]

The Matthews Baartmans Conspiracy

De legende ‘still going strong’

Zaterdag 18 juni 2022

Folk/Country/Rock/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=zm4E23jd0R4

“Wie van jullie is voor het eerst in De Amer?”, vraagt de stalmeester van de dag. Bij uitzondering gaat er een beetje beschroomd een vingertje omhoog van een nieuweling. De rest van de meute die deze middag voor Iain Matthews is aangeschoven, kan zijn tekst wel dromen: ”Geen kauwgum, telefoons echt uit, drie sets, twee pauzes, gehaktballen.“ Matthews is dan ook één van de oudgedienden van de Amer troubadours. Onsterfelijk geworden op Amer’s niveau met onder meer Ad Vanderveen en Eliza Gilkyson. In 2002 schrijft Ab (Sligter, red.) : “Attentie, Attentie! Zojuist belt Iain Matthews met het grote nieuws dat hij eind 2002 een box met 5 cd’s op de markt gaat brengen. Hij vraagt vriendelijk of hij dit totaal oeuvre ook in De Amer mag presenteren.” Iain en De Amer, ze horen gewoon bij elkaar. De afgelopen jaren kwam Iain met zijn Southern Comfort naar Amen, ook vorige zomer speelden zij in de tuin de sterren van de hemel. Dit keer komt Iain samen met BJ Baartmans.

Tijdens de noodgedwongen speelpauze door de pandemie begonnen Iain en BJ in de loop van 2020 te werken aan een serie nummers waarin ze hun bespiegelingen op de coronacrisis de vrije hand lieten. Somber of troostrijk, verontrustend of juist berustend. Die nummers werden in het voorjaar van 2021 opgenomen voor het album Distant Chatter en bijbehorende bonus EP Close Call. Onder de naam The Matthews Baartmans Conspiracy.

Door Hans Heringa

[ terug naar overzicht ]

Ralph de Jongh

Een gedreven mens

Zondag 19 juni 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=hhub15_NJhg

Ralph de Jongh is een vaste waarde voor De Amer. Concerten om naar uit te kijken. Hij behoeft eigenlijk geen nadere uitleg. Hij heeft hier al zo vaak opgetreden. Kind aan huis is hij. Stampend, kreunend, schreeuwend, zwetend. Een gedreven mens, een man met een missie.

De zeer productieve Ralph heeft tussen april 2020 en juli 2021 een groot aantal nieuwe albums uitgebracht met studio- en live-opnames uit 2019, 2020 en 2021. Hij speelt hierop solo en met diverse bands in verschillende samenstellingen. We gaan dus veel nieuw werk live horen tijdens deze concerten. Ralph stelde zelf voor om dat solo te doen: “Zullen we weer uitgaan van solo shows zoals ook Harry Muskee en Ab Sligter me hebben ontdekt? Lijkt me leuk!”.

Hoe ontdekten Harry en Ab hem? Je raadt het al: in De Amer. Harry Muskee schreef hierover: “Ik hoorde een sound dat me deed denken aan een oude blueszanger die ik ooit in de Mississippi Delta had gehoord. Ik verwachtte zo iemand te zien, maar tot mijn verbazing zag ik een lange, blonde vent die de slide-gitaar en harmonica met ongelofelijke originaliteit bespeelde. Dat was mijn eerste ontmoeting met Ralph de Jongh.”

Charlie Burchill, gitarist bij The Simple Minds , schreef: “RALPH is a true spirit who plays directly from the heart. He has an unrestrained empathy for the Blues.”

Wij gaan ons laten verrassen, met Ralph komt en is het altijd goed!

Door Inge van de Graaf

[ terug naar overzicht ]

King of the World

Koningen van de improvisatie

Zondag 26 juni 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=P4khEFCwWkQ

Ik denk dat er weinig mensen zijn, die niet van deze band hebben gehoord. Vele optredens in kroegen, zalen en op festivals, van Nederland tot Tsjechië. De eerste presentatie mocht ik persoonlijk meemaken en was in ‘onze’ Amer in 2013. De band bleef een goede band houden met De Amer en kwam ieder jaar, de laatste jaren zelfs met twee optredens op één dag.

De optredens van deze band mag je altijd verrassend noemen: geen show is hetzelfde, improvisatie is er altijd. Ik heb de band al 19 keer meegemaakt en kan dit bevestigen. Vol enthousiasme wordt een mix van blues, rock en New Orleans gespeeld.

Man van het eerste uur is Ruud Weber, die de zang en de bas voor zijn rekening neemt. Tevens man vanaf het begin is Govert van der Kolm, die de Hammond en andere keys ter hand neemt, met altijd strapatsen achter en op zijn orgel. Nieuwe gitarist (opvolger van Erwin Java) is de nog jonge Belg Stef Delbaere, die excelleert op gitaar. Verheug je maar op ‘Life After You’, een nummer dat iedereen die een naaste heeft verloren emotioneert. Tenslotte nog een nieuweling: Marlon Pichel, opvolger van Fokke de Jong. Drumt met veel verve en zingt ook nog een nummer. Hij trad eens op in het tv-programma The Voice…

Deze enthousiaste muzikanten staan garant voor een prachtige middag of avond. Laat u verrassen.

Door Herman Keverling Buisman

[ terug naar overzicht ]