DE AMER VERWELKOMT OP HET PODIUM

september
12 zo 14.00 MATT HARLAN Americana, Singer-songwriter
25 za 20.00 Eva van Manen    UITGESTELD Pop, Singer-songwriter
26 zo 14.00 Sean Webster Band    UITVERKOCHT Blues
26 zo 20.00 Sean Webster Band Blues
oktober
02 za 20.00 Bertolf    UITVERKOCHT Americana, Pop, Roots, Singer-songwriter
03 zo 14.00 LAVALU    UITVERKOCHT Theater
09 za 20.00 OPERA ALASKA    UITGESTELD Indie
10 zo 14.00 Gregor Hilden & Richie Arndt Blues
16 za 20.00 Montis, Goudsmit & Directie Soul, Jazz
17 zo 14.00 Guy Verlinde    UITGESTELD Blues, Roots, Singer-songwriter
23 za 20.00 Peter Karp Blues
24 zo 14.00 Diana Jones Folk, Singer-songwriter
30 za 20.00 Walt Wilkins Americana, Singer-songwriter
31 zo 14.00 The Fugitives Folk
november
06 za 20.00 Jan Henk de Groot & Town of Saints Folk
07 zo 14.00 Neal Black & The Healers Blues
13 za 20.00 Mercy John Americana, Rock, Roots
14 zo 14.00 Ben Poole    UITGESTELD Blues, Rock
20 za 20.00 Mattanja & The Outsiders    UITGESTELD Blues
21 zo 20.00 Bettie Serveert Rock, Indie
27 za 20.00 Uncle Remus Blues, Soul
28 zo 14.00 Dede Priest & Johnny Clark Outlaws Blues, Country, Folk, Rock
december
03 vr 20.00 Henk de Kat & Friends Accordeonblues, cajun, zydaco
04 za 20.00 TIM KNOL Singer-songwriter
11 za 14.00 Alex Roeka Blues, Kleinkunst
11 za 20.00 Alex Roeka Blues, Kleinkunst
12 zo 14.00 The LSB Experience Americana
18 za 20.00 Esther Groenenberg & Band Americana, Theater
19 zo 14.00 Ralph de Jongh Blues
19 zo 20.00 Ralph de Jongh Blues
januari
02 zo 14.00 Tangarine Americana, Singer-songwriter
07 vr 20.00 Douglas Firs Rock, Singer-songwriter
09 zo 14.00 Erwin Java & Friends Blues
09 zo 20.00 Erwin Java & Friends Blues
16 zo 14.00 Iain Matthews Americana, Country, Folk, Rock
22 za 20.00 Bai Kamara Jr Blues, Soul
23 zo 14.00 Stephanie Struijk & Eva de Roovere Singer-songwriter
30 zo 14.00 The BluesBones Blues
 
Met dank aan: PBC+ Bouw en Renovatie
Slijterij Pinotage
C+B Museum
Thermo-Garant
Woontheater de Eclips
Heartline Huiden en Vachten
Lindeboom
Café Restaurant Hofsteenge
B&B Kalverhemsheugt
Nimus Translations
Optumaal
Zanting RVS
Vanderveen Muziekafdeling
Xtreme Webqueen
 

MATT HARLAN

Prachtige ballads van Texaanse troubadour

Zondag 12 september 2021

Singer-songwriter/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=grhqE7PFECk

Matt is brenger van een intiem soort Americana, type ballad vertolker. Wil je een mooi dagdeel intieme melancholie in De Amer, dan is Matt je man. Matt is een Texaanse troubadour die met liefde zijn eigen songs schrijft, zingt over zijn ‘home state’ en zichzelf begeleidt op gitaar. Winnaar van onder meer het ‘Telleride Bluegrass’ Festival en van de Texas Music Awards in de categorie singer-songwriter. Hij wordt algemeen geprezen om zijn teksten en zingt met een indringende stem op ingetogen wijze. Hij brengt sfeervolle, gedragen folk/country nummers, om die nu en dan af te wisselen met opeens werkelijk fantastische uptempo nummers, type Rock´n Roll.

Op zijn laatstverschenen album ´Best Beasts´ staat onder meer de wiegende country ballad ´K&W´ waarin hij een duet zingt met zangeres Kelley Mickwee, met haar intieme country stem. Op andere nummers van deze laatste CD horen we de hemelse achtergrondzang van BettySoo. Zij is een Koreaans-Texaanse Amerikaanse en heeft onder meer samengespeeld met Eliza Gilkyson, een naam onder de Amergangers niet onbekend.
Reken maar dat er mooie ballads zullen klinken.

Door Hans Heringa

[ terug naar overzicht ]

Eva van Manen

Veelzijdig in stijl(en)

Zaterdag 25 september 2021 UITGESTELD

Singer-songwriter/
Pop/Nederlandstalig

https://youtu.be/TQck2HzKVcM

Eva van Manen (1989) is een artiest en producer die zich binnen het spanningsveld tussen verschillende disciplines en werelden beweegt. Ze was vijf jaar lang als componist en maker verbonden aan theatercollectief De Hollanders. Hier werkte ze o.a. samen met Spinvis (2015). Ook werkt Eva van Manen al jaren samen met Theater Na de Dam waar zij in 2017 het theatrale concert “Politiek & Liefde.Herdenken” voor maakte.

Op haar debuutalbum ‘Politiek & Liefde’ uit 2018 overbrugt Eva stijlen als rap, elektronica en gitaarpop met een fluïde, persoonlijke invalshoek en onderzoekt waar de politiek en de liefde elkaar precies in het vaarwater treffen. Als een diepgravende dialoog: met zichzelf, maar ook spiegelend met haar omgeving. Die dialoog wordt uitgedragen in zowel tekst als productie, waarbij haar brede muzikale interesseveld – van hiphop, soul, indie en jazz – een vindingrijk palet vormt.

Als producer richtte ze samen met Josephine Zwaan rosetta. op, het platform voor vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. rosetta. organiseert tabletalks, interviews, masterclasses en workshops.

Op haar komende album, dat in het najaar verschijnt, zoekt Eva een stromende sensitiviteit op, waarvoor ze met verschillende pop- en jazzmuzikanten samenwerkte. De onlangs uitgebrachte single “Wie weet nou alles” geeft hier een eerste indruk van:

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Sean Webster Band

Creëren binnen en buiten de kaders

Zondag 26 september 2021

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=CWoW18q1rNA

“Hier moet je ook eens naar luisteren, Sean”, sprak een vriend tot de jonge Sean Webster. Vanaf dat moment werd het luisteren naar en het spelen van blues op de gitaar een obsessie voor Webster. In Groot Brittannië richtte hij in 2003 zijn eerste eigen band op en het jaar daarop bracht hij zijn eerste album uit: ‘Coming a long time’.

The Sean Webster Band toert door Europa en de VS en doet live sessies op BBC Radio 2. Met wisselende muzikanten en onder verschillende bandnamen werkte Webster daarna gestaag verder aan zijn reputatie. In 2019 verscheen een live album ‘Three Nights Live’, waarop vooral nummers te vinden zijn van de eerder, met zeer veel enthousiasme ontvangen albums.

Sean Webster is een inspirerende gitarist en zanger met een grote reputatie in de Britse blues- en bluesrockscene. Hij heeft zich vooral laten inspireren door Albert King, Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton en Albert Collins. Webster is geen bluespurist of trendvolger, hij ontwikkelt zich voortdurend door te creëren binnen, maar soms ook net buiten de blueskaders. Sean neemt het publiek mee in zijn creaties en het publiek inspireert hem. Welke muzikanten hem zullen omringen is nog een verrassing, maar dat ze kwaliteit zullen brengen is zeker. Dit concert kan niet anders dan een topbelevenis worden.

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Bertolf

Veelzijdige rasmuzikant

Zaterdag 2 oktober 2021

Singer-songwriter/Pop/
Roots/Americana

https://youtu.be/Dk14nkOkic4

Als er één artiest is die zijn sporen binnen de muziekscene heeft verdiend, dan is het multi-instrumentalist Bertolf Lentink wel. Eind jaren negentig begonnen als singer-songwriter met pop en Americana invloeden. Tegelijkertijd muzikale duizendpoot in de band van Ilse de Lange. Als solo artiest scoorde hij een eerste hit in 2009 met ‘Another Day’. Het jaar daarop werd hij onderscheiden met een Zilveren Harp.

Naast 5 solo albums was Bertolf ook actief in diverse bands waaronder Her Majesty. Van deze band, die Beatles en CSN&Y nummers perfect speelde, hebben we vorig jaar nog in een fantastisch tuinconcert kunnen genieten.

Onlangs kwam met ‘Happy in Hindsight’ zijn zesde album uit met sterke popsongs. Dit album nam Bertolf ‘corona-proof’ op in zijn tuinhuis in Zwolle. Producer Frans Hagenaars legde er in Amsterdam de laatste hand aan. Ook leverde Bertolf op o.a. slide gitaar een mooie muzikale bijdrage aan het nieuwe album van Douwe Bob.

Heel mooi om deze veelzijdige muzikant weer te mogen begroeten in De Amer!

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

LAVALU

Brute betovering

Zondag 3 oktober 2021

Theater/Piano/Pauperparadijs

https://youtu.be/oXtsKNy6-Ig

Nietsvermoedend luisterde ik op een milde novembermiddag naar de radio. Nippend aan mijn thee werd ik genadeloos van de sokken geblazen door een zangeres die een zelf gecomponeerde ode bracht aan Chopin en Radiohead (!). Het was LAVALU. Ze klonk rauw, zacht, scherp, geladen en trilde zo mijn lichaam binnen. Ik kon alleen maar denken: “Deze dame wil ik in De Amer horen…” Ik schreef haar naam op het Amer wensbord en jawel: de programmeurs wisten het te regelen.

LAVALU (1979) is geboren in Cleveland (USA). Ze is autodidact in componeren en arrangeren. Ze componeerde o.a. de muziek voor theaterspektakel ‘Het Pauperparadijs’, waarmee ze (na twee uitverkochte seizoenen op locatie) vijf weken in Carré speelde. Naast grote podia bezoekt deze pianiste annex zangeres net zo lief kleine huiskamers. Elke plek waar een piano staat, komt ze bruut betoveren met haar eerlijke muziek. Altijd op zoek naar intimiteit en kwetsbaarheid. Nooit gehinderd door grenzen van genres of publiek. Zelf zegt ze hierover: “Vanaf het moment dat ik besloot van mijzelf te zijn, is alles een avontuur. Wat doet het ertoe in welk hokje mijn muziek past? Ik wil weten of je geraakt wordt door mijn muziek. Geïnspireerd. Vertwijfeld. Daar wil ik antwoord op. Dan gaat het niet meer om genre maar om bezieling.”

De Amer-piano hunkert naar de toets van LAVALU. Ik hunker schaamteloos mee.

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

OPERA ALASKA

Voer voor muzikale fijnproevers

Zaterdag 9 oktober 2021

Dreamy Indie

https://www.youtube.com/watch?v=uCe09zv5H3A

Mijn hart maakt een sprongetje: Marien Dorleijn keert terug in De Amer. Mijn gedachten gaan naar een zonovergoten middag in de lente van 2011. Ik zit op een kruk van de achterste rij met in mijn rug een stalraampje waar het groengele voorjaarslicht overdadig door naar binnen stroomt. De muziek begint en zuigt me vanaf de eerste tonen in een ijl maar trefzeker universum van klanken en ritmes. Het universum van de indieband ‘Moss’ met Marien als organisch bezeten frontman. Die middag was een tintelende droom die me optilde en vele muzikale kilometers verderop weer neervlijde, een nieuwe trilling rijker.

En nu, een kleine tien jaar later, komt de man die dergelijke ervaringen te weeg kan brengen weer naar De Amer. In het gezelschap van Marzio Scholten dit keer. Samen ‘Opera Alaska’. Marzio kende ik nog niet, maar na wat surfen langs de projecten die hij deed in de instrumentale muziekscene ben ik onder de indruk. Wat ontzettend fijn dat deze twee ‘open geesten’ elkaar bij toeval tegen het lijf liepen in de IKEA (want zo ging het) en samen muziek zijn gaan maken. Delicate muziek met speelse indieklanken, dansbare grooves en dromerige melodieën.

Hun concert belooft een muzikale proeverij te worden met subtiele nieuwe smaaksensaties. Denk aan ambachtelijk gemaakte macarons met onverwachte hints van wasabi die al je zinnen prikkelen. Fijnproevers en avonturiers kunnen zich blind inschrijven.

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

Gregor Hilden & Richie Arndt

Electric Blues Moments...

Zondag 10 oktober 2021

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=yxRE7QAGwzA

Een must voor liefhebbers van de elektrische blues: Gregor Hilden, internationaal bekend om zijn soulvolle en virtuoze gitaarspel op zijn gouden Les Paul Goldtop uit 1968, strooit jazz- en bluesklanken in het krachtige geluid van Richie Arndt. Hierbij ondersteund door Sascha Oeing (bas) en Peter Weissbarth (drums).

De twee gitaarhelden Hilden & Arndt brengen werkelijk prachtig klinkende nummers. Eigen nummers, maar ook songs van helden die hen geïnspireerd hebben. Ik noem Peter Green, Buddy Guy, Herman Brood, Jimmy Hendrix en the Allman Brothers Band. Hun laatste cd hebben ze in jaren zeventig stijl met vintage instrumenten en apparatuur gemaakt en heeft de warme klank uit die tijd. Wat dacht u van pareltjes als ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac, in een eigen bewerking, waarbij de mannen fantastisch gitaarspel laten horen. Om je vingers bij af te likken. Of het minder bekende ‘Here my train a coming’ van Jimi Hendrix.

Voor wie Richie Arndt nog niet kent, hij is een bekroond man. Onze oosterburen hebben hem al de nodige veren in de … gestoken. Hij won de ‘Blues In Germany Award 2015’ (Best Contemporary Artist), de ‘German Blues Award 2016’ (Best Album voor ‘Mississippi’) en de ‘German Blues Award 2018’ (Best Voice / Male).

Vanaf 2020 brengen Hilden & Arndt hun muziek naar de Europese podia. Natuurlijk wilden ze een optreden in De Amer niet missen. Lucky us, wij mogen erbij zijn.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Montis, Goudsmit & Directie

Kwaliteitsjazz van de bovenste plank

Zaterdag 16 oktober 2021

Soul Jazz

https://www.youtube.com/watch?v=VgOOpKjVTXY

Jazz in De Amer?! Kan dat? Ja zeker! Bij De Amer gaat het altijd om kwaliteitsmuziek en als we het over Montis, Goudsmit & Directie hebben, dan praat je over Nederlandse kwaliteit van de bovenste plank. Swingende en dansbare soul-jazz is een voorliefde die Montis, Goudsmit & Directie delen. Hammondbeest Frank Montis begrijpt deze muziek als geen ander en komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit & Directie tegen. Het blijkt een killercombi. Met zijn ontembare energie en gevoel voor groove toont Anton Goudsmit zich de perfecte gitarist voor deze formatie. Cyril Directie stookt vanachter de drums het vuurtje nog wat harder op, zodat het live alle kanten op gaat: klassiekers van Grant Green, The Meters en John Scofield worden afgewisseld met eigen composities en jams. Zolang het maar swingt.

Frank Montis is geen onbekende in de Nederlandse soul & jazz scene. Met zijn band DelMontis toert hij regelmatig door het land. Daarnaast was hij actief als zanger/toetsenist van de succesvolle formatie Gare du Nord. Anton Goudsmit behoeft nauwelijks introductie. Jarenlang bestormde hij energiek en inventief (inter)nationale podia met New Cool Collective en de Ploctones. Drummer Cyril Directie is ook geen onbekende. Hij speelde o.a. met de Dulfers, New Cool Collective, Kane, The Postmen en hij gaf ooit zelfs drumles bij DWDD.

Een concert voor de liefhebber en voor iedereen die een keer uit zijn comfortzone wil.

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Guy Verlinde

Veelzijdige rasmuzikant

Zondag 17 oktober 2021

Blues/Singer-songwriter/Roots

https://www.youtube.com/watch?v=Uc7XsGzVCWA

Het afgelopen decennium domineerde Guy Verlinde de Belgische blues scene en toerde met zijn band “The Mighty Gators” non-stop door Europa. Hij nam in 11 jaar 12 albums op en speelde in verschillende prestigieuze clubs en op internationale festivals waar hij de affiche deelde met grootheden als: BB King, John Fogerty, Tony Joe White, Santana, John Hiatt, Canned Heat, Jeff Beck ... In de afgelopen jaren tourde hij in kleine bezetting met de akoestische luistersongs van zijn album "All Is Forgiven" en liet zien dat hij naast de blues ook thuis is in de Americana en het singer-songwriter genre.

Het album “Standing In The Light of a Brand-new Day” is een nieuwe stap in zijn muzikale en tekstuele evolutie, maar zijn liefde voor akoestische muziek blijft onveranderd. Guy laat zich bijstaan door de jonge klassemuzikant Olivier Vander Bauwede. Hij is één van de nieuwe lichting Gentse bluesmuzikanten. Beïnvloed door Steven De Bruyn (El Fish, The Rhythm Junks) verkent hij met zijn mondharmonica's de meest verscheidene muziekstijlen en gaat hij heel wat verder dan de traditionele blueslicks. Hij studeert momenteel jazz aan het conservatorium van Brussel en speelt daarnaast ook gitaar, lapsteel en keyboard.

Tijdens dit concert zal de focus liggen op de songs van zijn laatste album. Guy Verlinde kennen we als de energieke performer, maar hij laat zich steeds liever van zijn meest ingetogen kant zien. Het wordt een concert vol verhalen over liefde, verlies, hoop, wederopstanding … maar vooral over de positieve kracht van muziek. Een niet te missen concert met dromerige verhalende luisterliedjes die naar de keel grijpen.

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Peter Karp

Veelzijdig in muziek en tekst

Zaterdag 23 oktober 2021

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=zZQgi7oNLhU

Peter Karp, veelzijdig singer, songwriter en storyteller uit Tennessee. Hij komt uit de clubscene van New York (art- blues- punk). Een begenadigd slide gitaar speler maar kan ook aardig uit de voeten met keyboard, piano en uiteraard gitaar.

Karp start zijn werkzame leven in de filmindustrie. Hij keert in de jaren negentig terug in de muziekscene met de band ‘Peter Karp and the Roadshow‘. Dat resulteert in een live album in 2000. In 2003 neemt hij een album op met Mick Taylor, vroegere gitarist van de Rolling Stones die de gitaar tracks voor zijn rekening neemt. De Roadshow Band gaat dan op tournee. In die tijd werd de band gevormd door bekende namen als Jim Ehinger (keyboards), Daniel Pagdon (bas), Dennis Gruenling (harmonica), Paul Hernandez Unsworth (drums) en Dave Keyes (piano).

Door trieste familieomstandigheden gedwongen neemt hij in 2008 een tijd afstand van de muziekwereld. Hij pakt daarna de draad weer op. Tijdens het Ottawa Bluesfestival ontmoet hij de Canadese zangeres Sue Foley. Dat leidt tot de productie van een tweetal albums. Het eerste album, ‘He Said She Said’, brengt het tot de tiende plaats in de Billboard Blues Album Chart. Karp levert ook daarna een serie voortreffelijke albums af. In 2018 was hij voor het eerst in De Amer. Mooi hem komend jaar weer terug te zien, deze veelzijdige man in muziek en tekst.

Door Hans Heringa

[ terug naar overzicht ]

Diana Jones

Puur en trefzeker

Zondag 24 oktober 2021

Singer-songwriter/Folk

https://www.youtube.com/watch?v=75DUfYScjio

Als ik Diana Jones voor het eerst hoor, grijpt haar muziek me direct. Wat een heerlijke country. Aan haar stem moet ik in eerste instantie wennen. Ik vind ‘m zo precies. Maar hoe meer ik van haar hoor, hoe beter die stem bevalt. Haar loepzuivere zang blendt uitstekend met de muziek en levert een fijne rustige combinatie op.

Diana Jones groeit op in Long Island (NY) en werd als jong kind geadopteerd. Te midden van leeftijdsgenoten valt het op dat ze dol is op Johnny Cash en Dolly Parton. Het kwartje valt als ze haar biologische grootvader ontmoet, Robert Lee Maranville. Hij is bluegrass zanger met als basis de Smoky Mountains of Eastern Tennessee. Door zijn gepassioneerde verhalen ontdekt ze haar muzikale roots. Mooi hoe het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als ik naar haar teksten luister, hoor en voel ik de liefde voor haar afkomst. Daarnaast is ze niet bang om statements te maken. Diana wordt wel vergeleken met Emily Dickinson en Johnny Cash, wat mij betreft staat ze daar gewoon tussen in het rijtje.

Volgens de laatste berichten zal eind september 2020 haar zesde soloalbum uitkomen: ‘Song To A Refugee’. Geheel gewijd aan de verhalen van vluchtelingen. Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt en wat we ervan gaan horen tijdens haar optreden in De Amer.

Door Josee Camfferman

[ terug naar overzicht ]

Walt Wilkins

Een van Texas’ muzikaalste zonen

Zaterdag 30 oktober 2021

Singer-songwriter/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=BiZ8LeyRFLY

Walt Wilkins (Texas, USA) is een begenadigd songwriter. De muziek van Walt werd o.a. door grootheden als Kenny Rogers en Ricky Skaggs opgenomen. Met ‘The Mystiqueros’ creëerde Walt een Texas Hill Country supergroep. 25 jaar geleden koos hij ervoor om fulltime het pad van de muziek op te gaan. Walt heeft de hele wereld rondgereisd met zijn muziek. Het was een spirituele zoektocht, een geweldige reis, met hartverscheurende en transcendente bochten. In die tijd heeft hij negen soloplaten gemaakt, vier platen met ‘The Mighty Mystiqueros’, één met zijn vrouw Tina en nu er is een nieuw live album met zijn vriend Kevin Welch. Meer dan 100 van zijn nummers zijn opgenomen door andere artiesten.

Walt’s liedteksten, zijn warme stemgeluid en authentieke voordracht zorgen voor een luisterervaring die staat als een huis. De CD ‘Plenty’ is naar Walt’s eigen zeggen gemaakt in een geest van dankbaarheid voor het feit dat hij naar het gebied kon terugkeren waar hij opgegroeid is. Het album vol betoverende Americana liedjes getuigt op overtuigende wijze van de thuiskomst van een van Texas’ muzikaalste zonen.

Walt Wilkins heeft zich kort geleden teruggetrokken in zijn Texaanse thuishaven Hill Country. Dit is een gebied waar de zuivere lucht en de wonderschone natuur een louterende werking hebben op de menselijke aard. Het bracht hem inspiratie voor een aantal nieuwe nummers. Hier mag het Amer-publiek dus van meegenieten.

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

The Fugitives

Muzikale verlichters

Zondag 31 oktober 2021

Folk

https://www.youtube.com/watch?v=4m0X-E2Kkws

Na de dood van Leonard Cohen maken The Fugitives een lied voor hem: ‘No words’. Een lied met een liefdevolle cadans en subtiele harmonie waarin ze de woorden eren die er niet meer zijn en die tegelijkertijd voelbaarder zijn dan ooit. Ze bouwen een dijk, of beter, een kerk van een nummer met onbetaalbare zinnen als: “I never knew a stranger who hurt my heart better.” Het is een lied waarmee deze bijzonder goede muzikanten eens te meer bewijzen hoe je muziek en woorden tot ware kunst verheft.

Sinds 2004 trekt het Canadese folk-collectief The Fugitives in wisselende samenstelling de wereld over. Ze worden aangevoerd door Adrian Glynn en Brendan McLeod, twee begenadigde woord- en muziekkunstenaars die zich graag begeven aan de randen van de hedendaagse rootsmuziek en daar menig grens verleggen. Ze brengen eclectische en spannende muziek die zich niet makkelijk in een hokje laat stoppen. Noem het slam folk, noem het folk hop, noem het blue-grass-old-school-country.

Jan de Haan wist hun geluid ooit in één onnavolgbare zin te vangen: “De lyrische intimiteit van deze singer-songwriters (met perfect harmoniërende stemmen) mengt aangrijpende bluegrass instrumentatie, heerlijke country sentimenten en strakke pop-rockende intensiteit tot een eigenlijk altijd passend optimistisch geheel.”

Dus: heb je zin in een multi-instrumenteel optreden waar de akoestische vonken vanaf vliegen en waar de poëtische woorden van bijblijven? Schrijf je dan zonder aarzeling in voor deze muzikale verlichters.

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

Jan Henk de Groot & Town of Saints

Magistrale streektaalmuziek

Zaterdag 6 november 2021

Groningse Folk

https://www.youtube.com/watch?v=wBNBkB5tMFg

Jan Henk de Groot, gelauwerd artiest, komt naar De Amer. In april ontving hij de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs voor het album ‘De wolf is trug’, evenals zes jaar geleden voor ‘Weerom’.

‘De Wolf is trug’ trok niet alleen de aandacht in het Noorden, maar ook landelijk. Frits Spits: “Dit album is ongelofelijk goed en moet in elke uithoek van Nederland worden gehoord.” En het blad Musicmaker: “De Groot bewijst met ieder lied dat streektaal een verrijking is voor de Nederlandse muziek.”

Jan Henk de Groot is al jaren een vaste waarde in de streektaalscene met liedjes als ‘Mamme van Michel’, ‘Vuurtje kieken’ en ‘Dubbelcassettedeck’. Ook timmerde hij samen met Alex Vissering en Edwin Jongedijk als De Troebadoers stevig aan de weg. Met hen was hij het afgelopen jaar nog op het Amerpodium te vinden.

Zijn komende optreden krijgt Jan Henk gezelschap van Harmen Ridderbos en Heta Salkolathi van Town of Saints. Ook geen onbekenden in De Amer. Harmen zat bij de productie van ‘De wolf is trug’ achter de knoppen. Violiste Heta speelde mee op het album. Een album dat, zoals genoemd, hoge ogen gooide. Gert Jan Gjaltema noemde het zelfs ‘magistraal’, met als klapper het ‘machtige epos’ ‘Spiekerboor’; over crossroads, de duvel, passie en muzikale bestemming. Dat kan niet anders dan heel goed gaan klinken in Amen.

Door Roelof Hekman

[ terug naar overzicht ]

Neal Black & The Healers

Rauwe stem, vet gitaarwerk

Zondag 7 november 2021

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=mNty_Qg0Xrg

In de jaren tachtig en negentig veroverde Neal Black (geboren in Texas, USA) zijn plaats in de Amerikaanse bluesscene. Hij kwam toeren in Europa en dat beviel hem zo goed dat hij in 2004 verhuisde naar Europa, Frankrijk. Sindsdien gaat hij nog regelmatig terug naar de USA voor optredens en als producer, songschrijver en gitarist voor andere artiesten. Naast Neal zijn ook The Healers allemaal Amerikanen die in Europa wonen.

Neal heeft een donkere doorleefde stem en speelt op zijn Gibson heel vette en snedige solo's. De band bestaat uit bas, drums, hammond/piano en mond harmonica. Het genre is (texas)blues, country-blues tot gospel. En de teksten variëren van (maatschappij) kritisch tot gevoelig. Neal is een storyteller pur sang met vaak donkere verhalen en occulte thema’s. Hij maakt rauwe blues van de bovenste plank.

Neal is een actief man. Hij speelde in allerlei voorprogramma’s zoals voor RV, Fabulous Thunderbirds, Leon Russell en Paul Butterfield. Hij werkte samen met ontelbare muzikanten waaronder Poppa Chubby en Blues Conspiracy. En hij maakte vele albums, steevast met goede recensies. Iemand omschreef hem als: “The master of high voltage Texas boogie.” Zijn nieuwste album verscheen juni 2020: ‘Little Boom Boom Boom’.

Wij zijn blij verrast Neal en zijn band te hebben kunnen strikken voor een optreden in De Amer.

Door Roelf Rozema

[ terug naar overzicht ]

Mercy John

Om te janken zo mooi

Zaterdag 13 november 2021

Americana/Roots/Rock

https://www.youtube.com/watch?v=3A7O4IJEUfo

Zoals met veel muzikanten het geval is, werd de Brabantse John Verhoeven, bekend als Mercy John, sterk beïnvloed door zijn roots. Als kind, uitkijkend over de landerijen en spelend in de bossen, was de grote boze wereld ver weg.

Mercy John is een sensatie in de Nederlandse americana en booming. Het uitvoerig bejubelde debuut ‘This Ain’t New York’ opende vele deuren voor de nuchtere songwriter, zoals diverse grote festivaloptredens en een tour met JW Roy en Danny Vera. Even leek het allemaal wat té snel te gaan, bleek de eindeloze energie en drive toch eindig te zijn en kwam de zanger zichzelf en al zijn angsten tegen. Maar voorjaar 2019 heeft Mercy John een tweede album uitgebracht. Hij herpakte zichzelf met ‘Let it Go Easy’. Het album werd jubelend ontvangen en het regende sterren in de recensies in dag- en muziekbladen. De americana invloeden zijn gebleven, maar de sound is op dit album wat rauwer en de songs soms steviger.

De droom van John Verhoeven om een recensie in Oor te krijgen, kan hij van zijn bucketlist strepen. Hij heeft hem, en wat voor een. Willem Jongeneelen schrijft: "Zijn akoestische spel, die gierende gitaren, dat altijd strakke tempo, die grootse dynamiek, die warme stem, die meehuilende lapsteel en als schouder dienstdoende Hammond, die oprechtheid in zijn woorden vol zelfkritiek - het is om te janken zo mooi."

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Ben Poole

Top shelf blues-rock

Zondag 14 november 2021

Blues/Rock

https://youtu.be/HxtyY1Dw5Mo

Gitarist en singersongwriter Ben Poole uit Brighton wordt beschouwd als één van de meest veelbelovende talenten van de Britse blues-rock scene. Ben deelde al het podium met legendes als John Mayall, Gary Moore en Jeff Beck.

In 2009 had hij de eer Richie Kotzen’s hele Europese tour te mogen openen. Van 2008 tot 2011 was Ben Poole leadgitarist in de band van Dani Wilde en toerde met haar in heel Europa. Daarna richtte hij zijn eigen band op die in het eerste jaar van haar bestaan voor de “British Blues Awards” genomineerd werd.

Begin 2013 publiceerde Ben zijn indrukwekkende debuut album “Let’s Go Upstairs” die een zeer gevarieerde mix van blues, blues rock en soul songs bevat en geproduceerd werd door sterproducer Isaac Nossel (Jeff Beck, Tina Turner, Robin Trower, Jack Bruce, Roger Daltrey). Zijn tweede album “Live at Royal Albert Hall” is live opgenomen door de BBC, oogstte lovende kritieken in heel Europa en versterkte zijn status van uitzonderlijke muzikant met een gevarieerd repertoire en een heel eigen stijl op de gitaar.

In 2018 bracht Poole zijn derde studioalbum “Anytime You Need Me” uit. Het album heeft meer pop en soul invloeden dan zijn voorganger “Time Has Come” uit 2016, maar heeft ook genoeg te bieden voor de fans van zijn eerdere werk, aldus Bluesmagazine.

De nieuwste release van Ben is ‘Acoustic Duo’ een live album samen met Guy Smeets.

“Truly astonishing” – Classic Rock Magazine
“F***ing amazing!” – Jeff Beck
“A REALLY great player” – Gary Moore

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Mattanja & The Outsiders

Eigenzinnig met een stevige ‘bite’

Zaterdag 20 november 2021

Poppy Rocky Blues

https://www.youtube.com/watch?v=VGYOnWa5m3k

Kracht. Dat is het eerste woord dat in me opkomt als ik aan Mattanja Joy Bradley denk. Bijzonder veelzijdige kracht: ze is sterk en zacht, onbevangen en doorleefd, zelfverzekerd en ontroerend. Dit resulteert in een minstens zo veelzijdige muzikaliteit. Ze is bluesy, ze heeft soul, ze kan rocken en ze heeft roll. Met haar trefzekere stem kan ze moeiteloos bewegen van Janis Joplin naar Amy Winehouse en Dusty Springfield. Tel daarbij op haar grenzeloze lef en rijke verbeeldingskracht en je komt uit op een stevige mix die steevast tot avontuurlijke optredens leidt.

Mattanja timmert al jaren flink aan de weg en heeft het nodige op haar naam staan. Zo werd ze uitgeroepen tot ‘3FM Serious Talent’, won ze de ’Dutch Blues Awards’ als beste vocalist en bracht ze vijf albums uit met de band ‘Bradley’s Circus’. In 2013 bracht ze haar solodebuut uit. In 2020 hoopt ze haar tweede album te kunnen laten verschijnen, want na een grote trektocht door Amerika barst ze van de nieuwe liedjes.

Mattanja neemt (naast haar hond Opa) ‘The Outsiders’ mee naar Amen. Een groep muzikale vrienden waarvan in ieder geval één naam zeker is: Jeroen Kant. Deze originele singer-songwriter en vurige gitarist zal met zijn rauw organische sound een interessante rand geven aan het muzikale avontuur dat we gaan beleven. Maak je klaar voor een eigenzinnig concert met een stevige ‘bite’.

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

Bettie Serveert

Muzikale game, set and match

Zondag 21 november 2021

Rock/Indie

https://youtu.be/x2o_Pa1gXQA

Een icoon binnen de Nederlandse muziek scene. Zo mag deze band wel genoemd worden. Tennisster Betty Stöve inspireert vier Nederlandse muzikanten (Carol van Dijk, Peter Visser, Herman Bunskoeke en Berend Dubbe) tot de bandnaam Bettie Serveert.

Voor dit concert komt Bettie als duo naar De Amer: Carol van Dijk en Peter Visser staan samen op het podium.

Laten we nog even de geschiedenis induiken. In 1992 komt het eerste album Palomine uit. Met deze eerste cd krijgt de band een voetje aan de grond in de Verenigde Staten. Bettie Serveert staat meerdere keren in het voorprogramma van de Counting Crows (Adam Duritz is fan). Ook diverse tournees binnen door heel Europa volgen.

De verschillende albums die vervolgens in de loop van de jaren verschijnen laten naast het kenmerkende Bettie Serveert geluid ook de ontwikkeling van de groep horen. Soms ingetogen, dan weer wat steviger, maar steeds kwalitatief van hoog niveau. De band staat bekend om hun melancholische melodieën en introspectieve, serieuze liedteksten.

In 2019 verschijnt het live album 'Bettie Serveert plays Venus in Furs and other Velvet Underground songs’

Peter Visser en Carol van Dijk: al bijna 30 jaar onderweg met Bettie Serveert. 11 prachtige albums later staan ze in De Amer. We zijn trots dat we nu dit duo aan de muziekliefhebbers in De Amer mogen serveren.

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Uncle Remus

Ganz neu aus Deutschland

Zaterdag 27 november 2021

Blues/Soul/Funk

https://youtu.be/lOJMgciX6Bg

Maar liefst vijf man sterk komt Uncle Remus voor de dag, getooid met bolle hoedjes, petjes en bretels (het oog wil ook wat). Doorgewinterde blues adepts echter met hier en daar een vleugje soul en funk. Onlangs kwam hun debuutalbum ‘Keep the devil busy’ uit. Deze eersteling, met alleen maar eigen nummers van de band, werd door het toonaangevende musikreviews.de als zeer veelbelovend en respectabel aangemerkt. ‘John Mayor meets Robert Cray’ werd ook al als reactie genoteerd.

Uptempo nummers worden afgewisseld met wat meer bluesy arrangementen. Wie goed naar de teksten luistert ontdekt ook hier mooie dingen. Kortom, dit beloofd wat voor de toekomst. Je weet maar nooit waar deze band ooit gaat landen.

Dus voor de Amer bezoekers nu de kans om deze band nu nog in de intieme setting van de deel te beleven.

Uncle Remus bestaat uit:

jeffrey amankwa - vocals

sven hansen - drums

frank herbort - guitar

simon cohnitz - bass

thomas plötzer – keys

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Dede Priest & Johnny Clark Outlaws

Soulvolle zang, gloedvol gitaarspel

Zondag 28 november 2021

Blues/Rock/Folk/Country

https://www.youtube.com/watch?v=cwnwX1UtbaM

Dede groeit op in Dallas, Texas. Ze is al heel jong geïnteresseerd in muziek, neemt zangles en studeert ook gitaar en viool. Ze verhuist naar Austin, Texas, waar ze filosofie studeert aan de Universiteit van Texas. Maar de muziek blijft trekken en ze wordt professioneel muzikant met een voorliefde voor blues, gospel en soul. Dede staat in het voorprogramma’s van o.a. Clarence Gatemouth Brown, Leon Russell en Harry Belafonte. In 2007 verschijnt haar eerste album ‘Candy Moon’. In 2012 treedt ze op in De Amer! Van 2013 tot 2015 zingt en speelt zij bij Tangled Eye waarmee ze ook twee albums opneemt.

Limburger Johnny Clark is van jongs af aan door de gitaar gefascineerd. In 1994 formeert hij zijn eerste band, The Bullfrog Bluesmachine. In 2007 richt hij Johnny Clark & The Outlaws op, een trio met bassist Ray Oostenrijk en drummer Leon Toonen. In 2015 begint de samenwerking tussen Dede en Johnny Clark. Een van de resultaten van deze samenwerking is het album ‘Flowers Under The Bridge’ (2017). Stevige gitaar-riffs, gloedvolle gitaar solo’s, soulvolle zang, een strakke ritme sectie en... de viool van Dede!

Een hedendaagse cross-over van blues, rock, folk en country.

Door Roelf Rozema

[ terug naar overzicht ]

Henk de Kat & Friends

Allons danser le Zydeco

Vrijdag 3 december 2021

Blues/Cajun/Zydeco

https://www.youtube.com/watch?v=QwGl69_c_QQ

Op veler verzoek keert Henk de Kat, twee keer uitgeroepen tot ‘Beste blues accordeonist van Europa’, terug in De Amer. Met een band waarvan Hans de Vries (altijd enthousiaste geweldenaar op mondharmonica, wasbord, voodoo-stick en triangel) en Jeroen Elfferich (jazzdrummer, met subtiel verschuivende ritmes) nog altijd deel uitmaken. Zeven keer eerder stonden zij op ons podium in Amen (met Les Chats Cadiens), en steevast was de uitverkochte zaal laaiend enthousiast. Vierde man nu is Ferdinand Bakker, oud-leider van cultband ‘Alquin’ en destijds door muziekblad Oor uitgeroepen tot ‘Beste gitarist van Nederland’. Behalve op dat instrument (akoestisch) speelt hij ook de fiddle.

De Kat & Friends brengen een met lof ontvangen nieuw theaterconcert-programma, waarin ze als rode draad met eigen Engels- en Franstalige songs en anekdotische toelichtingen de vier eeuwen oude ontstaansgeschiedenis schetsen van de ‘vrolijke tak van de blues’: cajun en zydeco, eclectische roots- en bluesmuziek uit de binnenlanden van Louisiana, ten westen van New Orleans. Natuurlijk komt hun grote voorbeeld Clifton Chenier voorbij, de ‘BB King op accordeon’. Net als hij deed op zijn vroegste platen, speelt ook De Kat in elk nummer de baspartijen op dat instrument. Geniet verder als extraatjes van een variatie aan swingende Texmex, ontroerende blues ballads en tenslotte van een opmerkelijke hommage aan een mysterieuze Zuid-Afrikaanse jive-accordeonist.

Door Ria Pronk en Henk de Kat

[ terug naar overzicht ]

TIM KNOL

Terug in Amen met nieuw (vak)werk

Zaterdag 4 december 2021

Singer-songwriter

https://www.youtube.com/watch?v=JDpLMm7Jxg8

Tim Knol groeide op in Hoorn, waar hij vanaf zijn tiende jaar muziek begon te maken. Lokaal maakte hij indruk met de band ‘Be Right’ waarin hij zong en speelde. In mei 2009 besloot hij zijn band vaarwel te zeggen en echt solo door te gaan. Vroeg in zijn loopbaan werden veel jongensdromen werkelijkheid: spelen op de grote podia, ontmoetingen met grote helden en het kunnen leven van zijn muziek. Zelfs in dat prille stadium zette Knol een vraagteken bij dat hele Rock’n Roll gebeuren: “Not real love, only one night stands. Is that what you call Rock’n Roll?”

“Pinkpop, Lowlands, ik stond overal. Het ging maar door. Er leek geen einde aan te komen. Toen het einde er opeens wél rigoureus was, viel ik keihard neer, plat op mijn smoel. Vanaf dat moment moest ik het zelf doen”, aldus Tim.

Knol vindt nog steeds exact dezelfde dingen belangrijk als toen hij voor het eerst in de platenkast van zijn vader rommelde. Hij stond er ook tijdens de grote succesjaren nooit alleen voor: de hechte vriendschappen, diepgewortelde liefde en natuurlijk die sweet, sweet melodies zijn altijd in de buurt gebleven. Zijn visie is haarscherp. Die sweet melodies van hem blijven telkens uit de aarde schieten. Hier kunnen wij in De Amer getuige van zijn. Tim gaat nieuw werk uitproberen alvorens dit op de plaat vast te leggen. Dat wordt smullen.

Door Gitty Mulder

[ terug naar overzicht ]

Alex Roeka

De mooiste teksten prachtig vertolkt

Zaterdag 11 december 2021

Kleinkunst/Nederblues

https://www.youtube.com/watch?v=cJ-VjWk_If0

Huub van der Lubbe van De Dijk haalde een paar jaar geleden bij ‘De Wereld Draait Door’ een verhaal uit De Groene Amsterdammer aan. Daarin werd de vloer aangeveegd met de toenmalige Nederlandse liedteksten. Twee uitzonderingen: André Hazes (authentiek) en Alex Roeka, een man die met kop en schouders boven iedereen uitstak. Van der Lubbe beaamde dat en zong ‘Alleen maar dit moment’ van Roeka. “Waarom is hij niet meer bekend,” vroeg Matthijs van Nieuwkerk zich af.

Tja, hij had wel over een man die in 1999 de Annie M.G. Schmidt-prijs won met het lied ‘Noem ’t geen liefde’ en die voor twee van zijn albums een Edison ontving. Een man die bovendien regelmatig bij de Avondetappe van Mart Smeets aanschoof om zijn onnavolgbare wielerliedjes te vertolken.

Veel bezoekers van de concerten in De Amer kennen de kwaliteiten van laatbloeier Alex Roeka al. Twee jaar geleden was er een prachtig optreden, dat het afgelopen seizoen helaas geen vervolg kon krijgen. In die periode zat Alex Roeka overigens niet stil en schreef hij onder meer twee liedjes over de aanwezigheid van het virus, uiteraard zonder het woord te noemen. Je komt er wel de volgende zin tegen: ‘En ineens hoor je Mozart spelen, zoals je ‘t niet eerder hebt gehoord.’ Een geweldige manier om te omschrijven hoe omstandigheden het gevoel en de zintuigen kunnen aanscherpen.

Laat het concert van Alex Roeka in De Amer niet aan je voorbij gaan. Hij is inderdaad de beste.

Door Roelof Hoekman

[ terug naar overzicht ]

The LSB Experience

Beatles and Beyond

Zondag 12 december 2021

Americana/Sixties&Seventies

https://www.youtube.com/watch?v=ykaCmBeHpZE

De mannen van The LSB Experience behoeven natuurlijk geen aanbeveling. De Amer barst al jarenlang uit z’n voegen als ze komen spelen. Nou, dan weet je het wel. Of je weet het niet… Zoals ik, die deze band pas kortgeleden ontdekte.

Getriggerd door hun naam, kwam ik ze op het spoor. Een naam met een speelse verwijzing naar de jaren waarin zij, en toevallig ook ik, opgroeien. Hebben ze die betekenis erin gelegd of is het toeval? LSB blijkt namelijk te staan voor de namen van de oprichters, Marcel Luntungan, Hans Sligter en Sjoerd van de Broek. Qua Experience spelen Peter Deinum en Rob Hendriks veelvuldig mee. Hoe het ook zij met die naam, de zestiger en zeventiger jaren zijn alom aanwezig in hun muziek. Ze spelen vele covers uit die tijd en hun eigen werk sluit daar naadloos op aan. Gewoon lekkere muziek, uitstekend gespeeld en fijn op elkaar afgestemd qua zang.

Eén band loopt als rode draad door het bestaan van The LSB Experience, dat zijn de Beatles. In 2019 maken ze daarom het album ‘Beatles and Beyond’. Met natuurlijk nummers van de Beatles zelf, maar ook met nummers die de afzonderlijke leden solo uitbrachten en met nummers van muzikanten die beïnvloed zijn door de bekende vier, zoals Godley & Creme, Eric Clapton en James Taylor. Nummers die zeker zullen klinken in De Amer. Ik verheug mij inmiddels zeer!

Door Josee Camfferman

[ terug naar overzicht ]

Esther Groenenberg & Band

Back to the garden, back to the seventies

Zaterdag 18 december 2021

Theater/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=KlgIq22mjV8

Na haar succesvolle ode aan Carole King duikt Esther Groenenberg opnieuw de zeventiger jaren in. In ‘Back to the garden’ zingt ze het allermooiste repertoire van onder anderen Carly Simon, Janis Ian, Carole King, Joni Mitchell en Karen Carpenter. Liedjes uit de kleurrijke seventies, waarin de singer-songwriterscene opbloeide. Esther begeleidt zichzelf op piano en wordt bijgestaan door de onvolprezen ritmesectie van ‘Her Majesty’: Bauke Bakker op drums en Dirk Schreuders op bas. Voor het gitaarwerk werd Bas Schouten gevonden. Dankzij de formidabele zangstemmen van haar driekoppige droomband krijgen ook mannelijke iconen als James Taylor en Crosby, Stills & Nash een plek op de setlist. Een must voor iedereen die de seventies ‘mijn tijd’ noemt, maar zeker ook voor de liefhebbers die daarvoor, net als Esther, te laat geboren zijn.

Esther Groenenberg bracht onder haar eigen naam drie albums uit en toerde met haar eigen liedjes langs de Nederlandse theaters. Ze scoorde een enorme YouTube-hit met haar liedje ‘Oh meisje’ en maakt deel uit van de innemende vrouwenband ‘The Bluebettes’. De afgelopen twee theaterseizoenen speelde ze met veel succes haar muziekprogramma ‘A natural woman – a tribute to Carole King’. De Meppeler Courant **** over ‘Carole King - A Natural Woman’: “Aanstekelijk hoe Esther in zowel de liedjes als de verhalen haar enthousiasme tentoonspreidt.”

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]

Ralph de Jongh

Een gedreven mens

Zondag 19 december 2021

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=hhub15_NJhg

Ralph de Jongh is een vaste waarde voor De Amer. Concerten om naar uit te kijken. Hij behoeft eigenlijk geen nadere uitleg. Hij heeft hier al zo vaak opgetreden. Kind aan huis is hij. Stampend, kreunend, schreeuwend, zwetend. Een gedreven mens, een man met een missie.

De zeer productieve Ralph heeft tussen april 2020 en juli 2021 een groot aantal nieuwe albums uitgebracht met studio- en live-opnames uit 2019, 2020 en 2021. Hij speelt hierop solo en met diverse bands in verschillende samenstellingen. We gaan dus veel nieuw werk live horen tijdens deze concerten. Ralph stelde zelf voor om dat solo te doen: “Zullen we weer uitgaan van solo shows zoals ook Harry Muskee en Ab Sligter me hebben ontdekt? Lijkt me leuk!”.

Hoe ontdekten Harry en Ab hem? Je raadt het al: in De Amer. Harry Muskee schreef hierover: “Ik hoorde een sound dat me deed denken aan een oude blueszanger die ik ooit in de Mississippi Delta had gehoord. Ik verwachtte zo iemand te zien, maar tot mijn verbazing zag ik een lange, blonde vent die de slide-gitaar en harmonica met ongelofelijke originaliteit bespeelde. Dat was mijn eerste ontmoeting met Ralph de Jongh.”

Charlie Burchill, gitarist bij The Simple Minds , schreef: “RALPH is a true spirit who plays directly from the heart. He has an unrestrained empathy for the Blues.”

Wij gaan ons laten verrassen, met Ralph komt en is het altijd goed!

Door Inge van de Graaf

[ terug naar overzicht ]

Tangarine

De broers uit Assen blijven verrassen

Zondag 2 januari 2022

Singer-songwriters/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=p6Aago06YnQ

Tangarine, de tweeling Arnout en Sander Brinks uit Assen. Op hun 12e begonnen de broers met het componeren en schrijven van liedjes, beïnvloed door hun helden, Simon and Garfunkel en Bob Dylan. Omdat ze geen boekingsbureau en platenlabel konden vinden die met hun aan de slag wilde, besloten ze alles zelf maar te gaan doen.

Net als bij veel Amerikaanse zangers waren hun eerste optredens in de kerk. Ze moesten wel eerst de liedteksten door de kerkenraad laten beoordelen. Toen beide broers werkeloos werden, stopten ze alle tijd en energie in hun muzikale carrière en kwam de doorbraak. Ze brachten een aantal platen uit en traden op met hun band Tangarine and Friends. Stad en land in Noordoost Nederland reisden ze af om op te kunnen treden, soms organiseerden ze zelf hun optredens.

Dit harde werken werd beloond met de eerste successen, o.a. in 2011 optreden in het voorprogramma van Tim Knol. Hier kwamen ze in contact met toetsenist Matthijs van Duivenvoorde. Hij zetten hen op het spoor van Excelsior records. Daarna ging het snel, ze werden huisband in ‘De Wereld Draait Door’. In 2016 werkten ze samen met de Amerikaanse band Calexio. Het album ‘There and Back’ leverde goede recensies op wat leidde tot veel optredens en een toer langs de theaters.

De gebroeders Brink (Tangarine), ze komen weer!

Door Jakob Cats

[ terug naar overzicht ]

Douglas Firs

Het leven als muzikale oorsprong

Vrijdag 7 januari 2022

Rock/Singer-songwriter

https://youtu.be/ERHxAHj0JnQ

In 2012 bracht Douglas Firs zijn debuutalbum ‘Shimmer And Glow’ uit, waarna hij met zijn band meerdere shows in Europa verzorgde. Douglas Firs trekt er verder op uit naar Canada en de westkust van de Verenigde Staten. In deze landen worden nieuwe nummers geschreven voor het album ‘The Long Answer Is No’. De liedjes gaan over liefde en de belangrijke dingen in het leven.

Er volgden nog twee studioalbums, uitgegeven onder het Nederlandse label Excelsior Recordings. Naast de combinatie van hartverscheurende melodieën en rauwe rootsrock maakt Douglas Firs in zijn laatste werk ook ruimte voor soundscapes en synthesizers. Voor veel mensen was 2020 een bizar jaar, voor de Gentse singer-songwriter Douglas Firs was het een emotionele rollercoaster. Binnen één week hoorde hij dat hij zelf vader zou worden, maar ook dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en snel zou komen te overlijden. Kort na het overlijden van zijn moeder overleed zijn grootmoeder aan de gevolgen van Covid. Heen en weer geslingerd tussen verdriet en blijdschap trok Gertjan Van Hellemont naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan wat ‘Heart Of A Mother’ zal worden, het nieuwe Douglas Firs album.

Vorig jaar bracht hij de prachtige single ‘What If I Can’ uit, als voorproefje voor zijn nieuwe plaat. Dit jaar voegde hij daar ‘One Day’ en ‘Delighted’ aan toe en maakte hij bekend dat het album ‘Heart Of A Mother’ op 21 augustus uitkomt.

Door Guus van Os

[ terug naar overzicht ]

Erwin Java & Friends

Blueslegende van Nederlandse bodem

Zondag 9 januari 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=gm81YDzbBcs

Erwin Java, een begrip in de Nederlandse blueswereld en daarbuiten. Meer dan veertig jaar professioneel gitarist. White Honey, Herman Brood Wild Romance en natuurlijk Cuby and the Blizzards (1986-2011). Het jaar na het overlijden van Harry Muskee, furore makend met King of the World. De laatste jaren toert hij met ‘The Sound of the Blues & American’ (Johan Derksen) langs nagenoeg altijd uitverkochte theaters in Nederland.

Eind 2017 bracht Erwin zijn solodebuut album uit: ‘Keepin' it Real’. Met klassiekers uit de blues-, jazz- en soulmuziek die wat bij hem teweeg hebben gebracht, in een ander jasje gestoken. Met medewerking van o.a. Tineke Schoemaker en Ralph de Jongh. In een recensie schreef ik toen: “Herkenningen en vergelijkingen komen boven bij elk nummer, maar altijd is daar de ‘Java-iaanse twist’ in het gitaarspel.”

In de bandsamenstelling van het album is slechts enkele keren live gespeeld (o.a. op het Waagplein in Groningen). Erwin was druk met King of the World en de Johan Derksen revue. Maar nu is de tijd daar! Erwin Java & Friends live. Wie de ‘Friends’ zullen zijn in De Amer? We laten ons verrassen. Erwin kan kiezen uit legio muzikanten, zangers, zangeressen die graag met hem spelen. Tegen die tijd zal er een mooie band staan, zonder twijfel. En we gaan iets zeer bijzonders beleven. Mis het niet.

Door Roelf Rozema

[ terug naar overzicht ]

Iain Matthews

De legende ‘still going strong’

Zondag 16 januari 2022

Folk/Country/Rock/Americana

https://www.youtube.com/watch?v=3BduFSgI-dI

“Wie van jullie is voor het eerst in De Amer?”, vraagt de stalmeester van de dag. Bij uitzondering gaat er een beetje beschroomd een vingertje omhoog van een nieuweling. De rest van de meute die deze middag voor Iain Matthews is aangeschoven, kan zijn tekst wel dromen: ”Geen kauwgum, telefoons echt uit, drie sets, twee pauzes, gehaktballen.“ Matthews is dan ook één van de oudgedienden van de Amer troubadours. Onsterfelijk geworden op Amer’s niveau met onder meer Ad Vanderveen en Eliza Gilkyson. In 2002 schrijft Ab (Sligter, red.) : “Attentie, Attentie! Zojuist belt Iain Matthews met het grote nieuws dat hij eind 2002 een box met 5 cd’s op de markt gaat brengen. Hij vraagt vriendelijk of hij dit totaal oeuvre ook in De Amer mag presenteren.” Iain en De Amer, ze horen gewoon bij elkaar. De afgelopen jaren kwam Iain met zijn Southern Comfort naar Amen, ook vorige zomer speelden zij in de tuin de sterren van de hemel. Dit keer komt Iain solo, een levende legende op het podium van De Amer.

Want dat de man een ‘legend in our time’ is, werd al door John Tobler in 1996 opgemerkt in zijn voorwoord over Matthews Southern Comfort en Second Spring. We zijn inmiddels decennia later en veel mooie muziek verder. Matthews heeft na zijn eerste solo album ‘Southern Comfort’ een fenomenaal aantal LP’s en aanverwante zaken uitgebracht. Zijn nieuwste verscheen voorjaar 2020 met de bijbehorende tour: ‘50 years of Matthews Southern Comfort - A simple History’. Welke lovende en wervende woorden moet je daar nog aan wijden…

Door Hans Heringa

[ terug naar overzicht ]

Bai Kamara Jr

Blues meets Africa

Zaterdag 22 januari 2022

Soul/Blues

https://www.youtube.com/watch?v=ypv8I6NMvY4

Soms komt er een muzikant naar Amen die iets gaat brengen dat we nog niet eerder beleefden. Bai Kamara Jr. is zo’n muzikant. Ik toetste zijn naam in op Youtube en wist niet wat ik meemaakte. Kamara brengt ‘soul blues’. Eigentijds, swingende blues, geworteld in Afrikaanse ritmes en gemixt met R&B, soul, funk en jazz. Opgebouwd uit licht hypnotiserende gitaar grooves en doorspekt met sociaal bewogen teksten over maatschappelijke thema’s waarin zijn West-Afrikaanse roots doorklinken. En dan Kamara zelf: een ware gentleman, met een groot hart en een ondeugende knipoog. Ik ben verkocht.

Bai Kamara Jr. werd geboren in Sierra Leone, studeerde in Groot-Brittannië en vestigde zich meer dan een kwart eeuw geleden in België. Een levensgang die de opwindende smeltkroes van invloeden in zijn muziek verklaart. Zijn Afrikaanse wortels kleurden ook zijn onmiskenbaar warme stem. Een stem waarmee hij moeiteloos schakelt van speels en funky naar ingetogen en intiem. Hij wordt beschouwd als één van de mooiste soulstemmen van het ogenblik en schurkt aan tegen het stemgeluid van Robert Cray, Seal en Sting. Kamara werkte samen met mensen als Youssou N'Dour, Keziah Jones, Vanessa Paradis en Dani Klein (Vaya Con Dios) en treedt geregeld op als ambassadeur voor UNICEF en Amnesty International.

Er gaan verhalen dat deze innemende muzikant iedere zaal kan doen veranderen in een swingende en dansende massa… Je bent gewaarschuwd.

Door Ineke Touwen

[ terug naar overzicht ]

Stephanie Struijk & Eva de Roovere

Overal komen ze thuis

Zondag 23 januari 2022

Singer-songwriters


https://www.youtube.com/watch?v=JHPS9sSzqpo

Stephanie Struijk is een singer-songwriter die al jong begon met muziek. Ze doorliep de rockacademie in Tilburg en in 2005 debuteerde ze met het album ‘Away From Here’, toen nog onder de artiestennaam Stevie Ann. Dit album levert haar een Zilveren harp op. Meerdere albums volgden en in 2016 schreef ze met Daniël Lohues tijdens een roadtrip door de VS haar eerste album in het Nederlands onder haar eigen naam Stephanie Struijk.

Eva De Roovere studeerde bij Studio Herman Teirlinck en de Jazz Studio Tritonus in Antwerpen. In 2006 kwam haar eerste soloalbum ‘De Jager’ uit, met de single ‘Fantastig toch’. In 2011 verscheen de derde cd ‘Mijn Huis’, waarop o.a. een duet staat met Thé Lau, 'Rechttoe en Frontaal'. In 2015 nam ze in Los Angeles haar Engelstalige debuut-cd op ‘Chanticleer’. Hierop mengt ze stijlen van folk tot de hedendaagse rock en jazz.

Stephanie en Eva ontmoetten elkaar eind 2018 tijdens een optreden in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Daar bleek dat ze naast het zingen en schrijven ook een internationaal avontuur delen... Hun gezamenlijk programma heeft als titel: ‘Overal kom ik thuis’. Een programma vol heerlijk songs (in het Nederlands) en verhalen over muzikant zijn, onderweg zijn, reizen in het hoofd en dromen over verre horizonten. Met nieuwe songs en een kruisbestuiving bij elkaars liedjes. Deze twee getalenteerde meiden in Amen, dat gaat iets moois opleveren!

Door Gitty Mulder

[ terug naar overzicht ]

The BluesBones

Een brandend bluesvuur

Zondag 30 januari 2022

Blues

https://www.youtube.com/watch?v=ZZuxr0B9kFA

Ik moest even mijn verzameling programmaboekjes raadplegen om te zien wanneer The BluesBones, in figuurlijke zin, De Amer plat speelden. Het was februari 2017 en het was koud, maar binnen brandde het bluesvuur als nooit tevoren. Het repertoire van The BluesBones beweegt van stevige swamp bluesrock, naar gevoelige bluesballads, echte kost voor de ware bluesfan.

De band uit België, rond zanger Nico de Cock werd opgericht in 2011 en won in 2012 de publieksprijs tijdens de Belgische editie van de Blues Challenge. In dat jaar kwam ook het debuutalbum ‘Voodoo Guitar’ uit, dat zowel in het thuisland alsook internationaal enthousiast werd ontvangen. In 2013 werd een livealbum opgenomen, want dit is vooral een band die je live moet meemaken. Dat charisma vangen op een album is een lastige zaak, maar dat lukte aardig. Een tweede livealbum zag het levenslicht in 2016 en in datzelfde jaar behaalde de band de tweede plaats bij de ’ Europese Blues Challenge’. In maart 2018 werd een nieuw album uitgebracht dat in de Britse blues charts, de eerste plaats bereikte en ook hoge ogen gooide in Australië. Zo stilletjes aan winnen deze bluesmannen meer en meer terrein.

Nico de Cock heeft een geweldige band om zich heen. De jonge getalenteerde Stef Paglia is een wonderkind op de gitaar, Geert Boeckx (bas) en Jens Roelandt (drums) vormen samen een puike steady ritmesectie en de Hammond van Edwin Risbourg is onweerstaanbaar.

Door Ria Pronk

[ terug naar overzicht ]